Sverige behöver en bättre skollag

Oklarheten och de många rättigheterna gör att lärares energi och uppmärksamhet går till annat än undervisning.

Bland elevernas rättigheter betonas inte ”rätt” rättigheter i den svenska lagstiftningen.

Bland elevernas rättigheter betonas inte ”rätt” rättigheter i den svenska lagstiftningen.

Foto: Berit Roald/NTB/TT

Krönika2022-08-09 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

Allmänheten tror nog att skollagen handlar om vad elever får och inte får göra i skolan. Den handlar emellertid främst om elevers rättigheter och skolans skyldigheter. Eftersom elevers skyldigheter inte är klart angivna, saknas realism och balans. Det står inte som en överordnad princip att elever ska göra sitt bästa för att lära sig och för att vara hänsynsfulla mot andra. Det står inte att lärares främsta uppgift är att undervisa och att upprätthålla studiero, och att samhället självklart stöttar lärarna i den uppgiften. Bland elevernas rättigheter betonas inte ”rätt” rättigheter.

I ”Rätt i skolan. Om grundläggande rättigheter och värden i den svenska skolan” (2020) reder juristen Hedvig Lokrantz Bernitz ut vad som sägs i Regeringsformen, Europakonventionen, Europeiska rättighetsstadgan, Barnkonventionen och Skollagen. Där framgår att elever har rätt till utbildning, till att yttra sig och till att uttrycka sin identitet. ”Barnets bästa” är den övergripande principen. Däremot sägs inte att ”barnets bästa” rimligen borde omfatta studiero, välutbildade lärare och lämpliga studieprogram. Rättigheterna gäller alltså inte det viktigaste. Däremot betonas elevers rätt att uttrycka sig och att inte bli kränkta.

Dessutom är de formuleringar oklara som säger vad lärare och skolledare får göra. Samtidigt vet de att deras handlande kan komma att prövas av jurister. Detta leder inte förvånande till att de ofta avstår från att handla. Eftersom reglerna inte är klara, råder ”Rätt i skolan” vuxna i skolan till försiktighet.

För den som längre hävdat att skollagen är olämplig pedagogiskt är det intressant att läsa att omdömet är detsamma från juridisk synpunkt. I de sista raderna av ”Rätt i skolan” sägs: ”Sammantaget måste skollagen ur ett konstitutionellt hänseende således betraktas som en svag produkt. Vagheten ställer tillämparen, det vill säga främst skolpersonalen, inför svåra avvägningar och intressekonflikter mellan ibland oförenliga intressen.”

Att sätta sig in i dagens lagstiftning ger en ökad förståelse för varför skolan har problem. Här finns målkonflikter. En regering som vill förbättra skolresultaten behöver rensa ut de bestämmelser som är negativa för inlärning, införa andra regler och se till att lagarna inte motsäger varandra. Om dagens politiker tror att de kan förbättra skolan utan en kraftig omarbetning av gällande lagstiftning, misstar de sig.

Inger Enkvist är professor emerita i spanska vid Lunds universitet.