Solzjenitsyn visade vägen för friheten

Efter en sommar av demonstrationer som ofta urartat till upplopp kan det vara på sin plats att fundera över hur vi förstår frihet.

Aleksandr Solzjenitsyn (mitten) tillsammans med 1974 års nobelpristagare i litteratur Eyvind Johnson och Harry Martinson. Solzjenitsyn tilldelades samma pris 1970.

Aleksandr Solzjenitsyn (mitten) tillsammans med 1974 års nobelpristagare i litteratur Eyvind Johnson och Harry Martinson. Solzjenitsyn tilldelades samma pris 1970.

Foto: Leif R Jansson/TT

Krönika2020-08-14 03:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

En utgångspunkt kan vara Aleksandr Solzjenitsyn som 1978 varnade för att den frihet väst var så stolt över riskerar att försvinna. Han sade detta i ett anförande för Harvards examensstudenter. Solzjenitsyn hade då bott i USA i fyra år, och han använde sin moraliska auktoritet som författare, dissident och tidigare Gulagfånge för att påpeka för USA och väst att de var inne på en självdestruktiv väg, när de trodde att staten kan erbjuda medborgarna frihet utan att också utkräva ansvar. 

Budskapet togs inte väl emot vare sig av vänstern eller högern. Solzjenitsyn sades vara för rysk för att förstå väst. Kanske borde väst ändå ha lyssnat?

Solzjenitsyn ser frihet som det utmärkande för väst, mer än välstånd och rättigheter, men väst verkar inte förstå att frihet bara fungerar om det finns gränser. Han saknar bland ledarna i väst självständiga personer med moralisk resning, insikt och mod som kan säga detta till medborgarna. Enligt honom lägger varken skolan eller den avancerade utbildningen i humaniora den moraliska grund som samhället skulle behöva. Han observerar att medborgarna inte använder sin yttrandefrihet utan frivilligt upprepar samma sak. Han förvånas över att medierna har så stort inflytande över politiker och intellektuella, fast det borde vara tvärtom.

Han menade att väst gör fel som överger kristendomens traditionella värderingar om individens ansvar för idéer som Sovjetunionen har visat inte fungerar.

Med stort allvar varnade Solzjenitsyn för att sätta tolerans över frihet och rätt. När väst i frihetens namn tolererar också det som förstör samhället, är det vägen till undergång. Kommer det ett krig eller en annan kris finns inte den moraliska styrka och den sammanhållning som behövs. När strömavbrott leder till plundring i stor skala, vilket var aktuellt när talet hölls, kan var och en se att frihet inte är nog som bas för ett samhälle.

Solzjenitsyns frågor är i högsta grad aktuella i Sverige. Vi tolererar sådant vi borde sätta stopp för. När bråk tolereras i skolan, inskränks andra elevers frihet att studera. Gängvåld inskränker friheten att röra sig utomhus. Kriminalitet hotar butiksägares rätt att bedriva sin verksamhet. Politiska normer inskränker yttrandefriheten. Vi har haft stor frihet, men vi ger upp den steg för steg. Vill vi behålla den måste vi sluta tolerera sådant vi vet är fel.

Inger Enkvist är professor emerita i spanska vid Lunds universitet.