Våren, värmen och grönskan, det återvändande livet, är värt att fira i sig. Plötsligt spritter det i kroppen igen även på oss som är betydligt äldre än gymnasieungdomen. Just våren och vädret har vi ändå kunnat glädjas åt även under pandemin. Annat har det varit för de stackars studenterna.
Tonen mot de ungdomar som har velat ha roligt i lag med andra i samband med studenten har under pandemin ofta varit mer än oförsonlig. Medan kritikerna lyckades att ta pandemin på vederbörligt allvar misslyckades man med att förstå vad studentfirandet faktiskt är.
Studentfirandet är mer än musik, dans och gnuggade armbågar. Det är en övergångsritual som markerar barnets inträde i vuxenvärlden. Firandet är den slutgiltiga transformerande händelsen varpå vi erkänner deltagarnas nyvunna plats i samhället och firar deras bedrift i att ha tagit sig dit.
Vi är visserligen oerhört moderna varelser, men inte så mycket att vi har lagt det mänskliga helt bakom oss. Riter av detta slag bär fortfarande en djup mening och låter oss konceptualisera vårt förhållande till omvärlden, vår plats i den. Studentens avslutning i skolan följer även väl de tre huvudsakliga faserna för en övergångsritual som drogs upp av den nederländsk-tysk-franske etnografen Arnold van Gennep som myntade begreppet 1905.
En övergångsrit börjar med att deltagaren skiljs från sin tidigare identitet, i detta fall sker detta genom den högtidliga klädseln som skiljer sig påtagligt från den vardagliga. Därpå följer en transitiv fas där deltagarna har lämnat sin tidigare grupp men inte än trätt in i nästa. Detta motsvaras av fasen inne i skolan som ofta fylls av bekräftande och motiverande tal från rektor och lärare. Sist kommer den inkorporerande fasen där deltagarna fullbordar ritualen, typiskt sett genom att ta emot slutbetyget, och sedan återinträder i samhället i sin nya roll – de springer ut.
Den exakta formen för tillställningen är givetvis tidstypisk men ritualen i sig är uråldrig och den fyller samma funktion i dag som den gjorde för länge sedan. Och firandet av det man har uppnått är faktiskt också en viktig del av det hela. Även om inte det heller får gå till överdrift.
Så passa på att glädjas lite extra åt de nyblivna vuxna som kommer att paradera runt i stan. De har faktiskt ansträngt sig hårt och uppnått något. De är värda att firas och att glädjas med.