Det finns en bild som sitter uppsatt på svenska skolor och föreställer en pil som blivit cirkelformad. Längs med pilen finns frågeställningarna ”var är vi”, ”vart ska vi”, ”hur gör vi” och ”hur blev det”. Bilden illustrerar det systematiska kvalitetsarbete som enligt skollagen ska genomföras på alla skolor.
Visst måste man ibland fråga sig om saker och ting går enligt plan. Men det är ingen slump att bilden med pilen liknar en hund som jagar sin egen svans: det systematiska kvalitetsarbetet leder sällan till att skolan faktiskt blir bättre.
Grundproblemet är just att pilen går runt, varv efter varv. När allting hela tiden ska utvärderas och utvecklas, stannar man sällan upp länge nog för att verkligen se vad som fungerar. Övertron på det systematiska kvalitetsarbetet är symtomatisk för hur svensk skola har slutat lita på sunt förnuft och förvaltad kunskap.
Frågan som huvudmän och skolledare borde ställa sig är huruvida eleverna lär sig vad som förväntas. Om svaret är nej så vet lärarna för det mesta vad som behöver göras. Naturligtvis finns det faktorer som de inte styr över, såsom kursplaner och skolpeng. Det förändras dock inte av att lärare måste lägga tid på att fylla i olika dokument där de beskriver vad de gör och vad de skulle vilja förbättra.
I stället för att fokusera på resultat, tenderar det systematiska kvalitetsarbetet att bli ytterligare en byråkratisering av den pedagogiska verksamheten som stjäl skolpersonalens arbetstid och dränerar dem på arbetsglädje. Rektorn och debattören Linnea Lindquist gick så långt att hon på X, tidigare Twitter, skrev att ”systematiskt kvalitetsarbete är svensk skolas största bluff” (11/1).
Nu finns ett förslag från Skolverket där det systematiska kvalitetsarbetet ska regleras än mer i detalj. Fackförbundet Sveriges lärare varnar i sitt remissvar för att detta kommer öka lärares arbetsbörda. Och ordförandena för Sveriges skolledare skriver på SvD Debatt (11/1) att det blir en ”juridifiering av frågor som i grunden är av pedagogisk och didaktisk karaktär”.
Vettiga rektorer förstår vad som krävs för att elever ska få en bra utbildning. Fundamentalt är att lärarna kommer utvilade och förberedda till klassrummen. Att de känner glädje över att ha valt läraryrket och att de upplever att chefen har förtroende för dem. Systematiskt kvalitetsarbete tenderar tyvärr att skapa motsatta förutsättningar.
Jonatan Lönnqvist är sångare och pedagog.