Skatterna kan väl ändå vara logiska?

Inte bara är skatterna höga i Sverige, vi har ett system med momssatser som är både krångligt och godtyckligt.

Känslan hos alla företagare som gör rätt för sig i branscher där många fuskar.

Känslan hos alla företagare som gör rätt för sig i branscher där många fuskar.

Foto: Photosforyou/Pixabay

Krönika2023-02-14 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

I mer än tio år har jag som en del av min försörjning gett sånglektioner till privatelever. Det är oerhört stimulerande, men det är också en verksamhet där konkurrensen är extremt snedvriden.

Det är nämligen vanligt att ersättningen för en lektion går rakt ned i sångpedagogens ficka. Om jag som försöker vara laglydig ska få ut samma belopp, efter att skattmasen har fått sin beskärda del, måste eleven naturligtvis betala mycket mer.

För många blir det alldeles för dyrt att ta sånglektioner och betala vitt. Ett avdrag liknande rot eller rut skulle minska svartarbetet och öka skatteintäkterna, samtidigt som det förhoppningsvis skulle göra att fler tog steget att utveckla sin musikaliska ådra. Jag är övertygad om att sånglektioner för många är en lika god investering i det egna välbefinnandet, som ett gymkort eller en solsemester under den mörka årstiden.

Till priset för en sånglektion ska man lägga på 25 procent moms. Detta är den vanligaste momssatsen. Men för andra varor eller tjänster är det 12 procent, sex procent eller ingen moms alls.

Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch skrev för en tid sedan en debattartikel där han pekar på hur detta skapar absurda gränsdragningar (SvD 24/1). Såsom att det är högre moms när dansband spelar upp till dans, än om det är en publik som lyssnar. Och naturligtvis hittar driftiga personer kryphål – en känd orkester löste saken genom att ta med sig en egen dansbana och då blev momsen på biljetten bara sex procent i stället för 25 procent (Expressen 29/1-17).

Ett annat kryphål inom kulturvärlden är det som många körledare använder sig av. Att leda repetitioner med en fristående kör jämställs med pedagogisk verksamhet, vilket innebär 25 procent moms på fakturan – och som en konsekvens högre terminsavgift för sångarna eller mindre pengar som dirigenten får behålla.

Repetitioner kan vara momsfria om de syftar fram till en konsert, men hur det ska tolkas beror på vem du pratar med på Skatteverket. Helt klart är dock att dirigenten, liksom andra artister, slipper lägga på moms för själva framträdandet. Och plötsligt finns det körledare som repeterar nästan gratis, men har gager i nivå med världsartister när det är dags för konsert.

Hela systemet känns ovärdigt. Vi som jobbar med musik har inte valt vårt yrke för att vi brinner för skatteplanering eller vill ägna oss åt fiffel. Låt oss få fokusera på att hjälpa och glädja andra.

Jonatan Lönnqvist är sångare och pedagog.