Sakta enas Taiwan och kan gå vidare

På lördag inleds det internationella supervalåret på allvar. Taiwan ska välja både ny president och nytt parlament.

Taiwans vicepresident William Lai som hoppas att ta steget till president efter valet på lördag.

Taiwans vicepresident William Lai som hoppas att ta steget till president efter valet på lördag.

Foto: Jorge Saenz/AP/TT

Krönika2024-01-11 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

Det har varit en minst sagt intressant valrörelse. Från början såg det ut som en redan avklarad historia. Vicepresident William Lai från DPP, Democratic Progressive Party, ledde stort. Han låg konsekvent över 40 procent i opinionsundersökningarna och hans två rivaler kämpade mellan 20 och 25 procent. Tills för en dryg månad sedan. 

Hou Yu-ih, presidentkandidat för det Kinanationalistiska Kuomintang, KMT, och Ko Wen-je, kandidat för TPP, Taiwans People's Party, försökte få till ett samarbete. En samlad opposition skulle få till ett regeringsskifte. Det var åtminstone tanken. Mötet tog plats inför öppen ridå på the Grand Hyatt Hotel i centrala Taipei och föll samman lika snabbt som spektakulärt. Med på mötet var också affärsmannen Terry Gou, som hade lämnat KMT för att delta i presidentvalet som oberoende.

Gou, grundare av internationella legotillverkaren Foxconn, lämnade dock racet tämligen snart efter påtryckningar från Kina. I samband med hans kandidatur inleddes flera brottsundersökningar mot honom i Kina som nu verkar ha lagts ned.

Kinas intressen i valet är också ständigt närvarande. Kommunistregimen i Peking har varit förhållandevis tillbakalutad den här gången. Antalet militära kränkningar har förvisso varit väldigt högt men inga särskilda hot har uttalats. Däremot har desinformationen intensifierats oerhört. Målet verkar vara dels att understödja Ko Wen-jes budskap att valet handlar om krig eller fred, dels att USA är en opålitlig allierad som inte kommer att stötta Taiwan när det väl blir krig.

Några löften om bättre relationer med färre kränkningar finns inte, och alla vet att de kommer att fortsätta oavsett vem som vinner. Därtill är Ko Wen-je förhållandevis nedtonad i sitt förhållande till Kina, åtminstone för en KMT-kandidat. Sakta men säkert förändras det taiwanesiska politiska landskapet och även om man inte är där än rör man sig mot en konsensusposition gentemot Kina. En där det är självklart att goda relationer till Peking inte är en anledning att göra avkall på Taiwans självständighet och säkerhet.

Det skulle vara bra för den politiska diskursen i Taiwan och kanske skulle presidentvalen kunna handla mer än om relationen till Kina som varje gång dominerar. Förhoppningsvis vinner William Lai på lördag, men han kommer sannolikt att förlora den majoritet som DPP har haft i parlamentet de senaste två mandatperioderna.