Ingen påsk utan Johann Sebastian Bach

Att under stilla veckan lyssna på Johann Sebastian Bachs musik ger oss en möjlighet att reflektera över meningen med livet.

En marmorbyst föreställande Johann Sebastian Bach från 1897. Han ficksitt erkännande till slut. För honom var det dock viktigare att förfina sin talang.

En marmorbyst föreställande Johann Sebastian Bach från 1897. Han ficksitt erkännande till slut. För honom var det dock viktigare att förfina sin talang.

Foto: ECKEHARD SCHULZ

Krönika2024-03-26 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

När Johann Sebastian Bach dog 1750, var hans söner mer kända kompositörer än vad han själv var. Fader Bachs musik ansågs omodern och det skulle dröja till en bra bit in på 1800-talet innan han fick det erkännande han förtjänar.

I dag är Johann Sebastian Bach en av den klassiska musikhistoriens portalfigurer och av barockens tonsättare är det väl bara Georg Friedrich Händel som kan konkurrera om den förnämsta platsen i konstmusikens panteon.

Händel och Bach föddes båda 1685 i dagens Tyskland och om de levt i dag hade vi kanske beskrivit Händel som en varsomhelstare och Bach som en någonstansare. Händel reste runt i Europa, medan Bach stannade kvar nära sin födelseort och levde lejonparten av sitt liv i städer med några tusen invånare.

Händel drev operahus i London, men den viktigaste musikaliska arenan för Bach var kyrkan. Berömmelse och kommersiell framgång var tveklöst viktigt för Händel. Bachs främsta drivkraft var i stället att utveckla sitt komponerande för att bättre kunna lovprisa Gud. 

I vår samtid förefaller Händel snarare än Bach vara normen. Unga drömmer om att bli kända och ekonomiskt oberoende. Inget av detta är ju dåligt om det är en konsekvens av att vi blir riktigt duktiga på något. Men som överordnat mål tenderar det att bli destruktivt.

Bach tjänade kyrkan samtidigt som han tog hand om sin stora familj i den bygd där han hade sina rötter. Att på ett liknande sätt placera sig själv i ett sammanhang är ofta det bästa sättet att finna mål och mening i tillvaron. 

I sitt komponerande eftersträvade Bach en närmast gudomlig perfektion samtidigt som arbetstempot var enormt. De största sakrala verken skapade han i Leipzig, exempelvis Johannespassionen. I samband med påsk är detta oratorium, tillsammans med Bachs Matteuspassion, ett av de mest framförda verken i våra kyrkor.

I Bachs passioner får den bibliska berättelsen om hur livet besegrar döden musikalisk gestalt. Och eftersom hans tonsättningar uppfattas ge en fördjupad förståelse för det kristna mysteriet, kallas Bach ibland för den femte evangelisten. 

Bachs kompositioner tar oss med ut i ett musikaliskt universum som kanske är något av det närmaste vi kommer ett gudsbevis. Om inte annat så är hans musik en påminnelse om att även den som inte söker ryktbarhet under sin livstid, kan bli ihågkommen som en av de största någonsin.

Jonatan Lönnqvist är sångare och pedagog.