Afrika behöver sina energitillgångar

Klimattoppmötet COP26 har bjudit på ödesmättade budskap. Men tanken på en tvär inbromsning är inte lika relevant överallt.

Det Afrika förväntas göra, åstadkomma snabb ekonomisk tillväxt utan fossila bränslen, har aldrig gjorts förut.

Det Afrika förväntas göra, åstadkomma snabb ekonomisk tillväxt utan fossila bränslen, har aldrig gjorts förut.

Foto: Cocoparisienne/Pixabay/Montage

Krönika2021-11-04 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

I tidningen Newsweek inför mötet varnar Nigerias president Muhammadu Buhari för tvära kast i energifrågor. ”Tillgång till billig och pålitlig energi har högsta tänkbara prioritet för dagens 1,3 miljarder afrikaner”, skriver Buhari. Och befolkningen väntas fördubblas redan till 2050. ”Det är en obekväm sanning, men de energilösningar som förordas av dem som brinner mest för att hantera klimatkrisen skulle bidra till att skapa exakt den instabilitet som de varnar för.”

Att ekonomin växer snabbt är en närmast existentiell fråga i länder som har en snabbt växande befolkning och en ekonomi som fortfarande utvecklas kraftigt. ”Utan mer och stabil energi kan vi inte bygga de fabriker som kommer att förvandla Afrika från en ekonomi med få jobb och tyngdpunkt på råvaruutvinning till en medelinkomstekonomi med hög sysselsättning”, som Buharu skriver.

En central fråga är om solenergi och vindkraft verkligen kan ge denna stabila energi. En annan fråga är om afrikanska länders tillgångar i form av fossila bränslen plötsligt ska anses värdelösa.

Den senare frågan tas upp i en ny rapport från förre brittiske premiärministern Tony Blairs Institute for Global Change. ”Utmaningen med Afrikas tillgångar av fossila bränslen berör kärnan i frågan om klimaträttvisa”, skriver man. Ett exempel är Moçambique, vars gastillgångar väntas öka bruttonationalprodukten med 40 procent årligen. ”I ett land där nästan hälften av befolkningen lever under fattigdomslinjen och den genomsnittliga årsinkomsten är 500 US-dollar är det svårt att kritisera denna satsning”, som det uttrycks i rapporten.

En tredje fråga är vem som bör fatta de avgörande besluten. I en artikel i tidskriften Foreign Affairs kritiserar Nigerias vicepresident Yemi Osinbajo rika länders beslut att inte längre investera i fossila bränslen i Afrika, en utveckling som enligt Osinbajo kommer att ”krossa” Afrika.

Vid ett seminarium arrangerat av Tony Blairs institut påpekade Osinbajo också att det som Afrika av omvärlden i praktiken förväntas åstadkomma – snabb ekonomisk tillväxt utan fossila bränslen – är något som aldrig förut har gjorts. Det formuleras ett uppdrag som ingen vet om det är möjligt att klara – och det formuleras inte ens av länderna själva. Det är lätt att se konflikten i detta. ”Ingen har rätt att neka vår kontinent dess utveckling”, som Buharu skriver.

Daniel Braw är utrikesdebattör och pol. sek. åt KD i Region Kalmar län.