Region Norrbotten kan lära mycket av Avesta

Begreppet "god och nära vård" har genomsyrat handlingsplaner och policydokument i svensk sjukvård de senaste åren.

De fasta hälsocentralerna är förstås extremt viktiga. Men det finns ingen anledning att låsa sig till att vård måste ges där. Ett stort län som Norrbotten måste tänka utanför ramarna.

De fasta hälsocentralerna är förstås extremt viktiga. Men det finns ingen anledning att låsa sig till att vård måste ges där. Ett stort län som Norrbotten måste tänka utanför ramarna.

Foto: Bildbyrån

Krönika2023-04-30 19:30
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

Vården ska komma närmare medborgarna. Primärvården ska få mer resurser, patienter behandlas i hemmet och mobila team åka hem till exempelvis äldre och sköra som har svårt att ta sig ut och tycker det är jobbigt med förflyttningar.

Tanken är god, inte minst som den understöds av en teknisk utveckling som gör det möjligt att i högre grad ge vård och behandling i hemmet. Tyvärr ser inte verkligheten riktigt ut så. Primärvården i Sverige är underfinansierad. Den står för 17 procent av sjukvårdsbudgeten men tar emot 60 procent av läkarbesöken. Jämfört med de flesta andra EU-länder har primärvården i Sverige en relativt sett liten budget och vårdcentralerna får fortlöpande uppdrag som inte medföljs av någon pengapåse. Det är dessutom svårt att rekrytera rätt kompetens vilket inte sällan leder till att man är underbemannade.

Efter att ha besökt flera vårdcentraler i glesbygdslänet Dalarna inser man dock att uppfinningsrikedomen är stor för att ändå klara uppdraget på bästa sätt. Ta exemplet Avesta i södra Dalarna. Där har man byggt om en större tidigare hästtransport till en ”vårdcentral på hjul”. Hästen i spiltan har ersatts av en modern mottagning och kompetent personal redo att ge enklare vård och provtagningar. Nyckelordet är mobilitet. Vården på hjul ska komma till de behövande istället för att äldre tvingas ut för undersökningar, provtagning eller enklare vård.
Vårdcentralen på hjul är även tänkt att lindra en av samtidens andra stora problem, nämligen ensamheten. Nyligen rapporterade Sveriges Radio om att hela en av fyra över 16 år lider av ofrivillig ensamhet och värst är problemet bland äldre.

Boende ute i glesbygd ska veta vilka datum den rullande vårdcentralen finns på plats. Den kan då med fördel placeras bredvid den lokala samlingsplatsen. Vårdcentralen i regionens regi kan på så sätt samarbeta med kommunens omsorgsverksamhet. Här är ett sätt att övervinna barriären mellan regionen och kommunerna.
Kanske kan man se det som att doktorn återvänder till sockenstugan där det även finns möjlighet att umgås över en kaffe med kaka i angränsande byggnad.

Den rullande tidigare hästtransporten sätter onekligen ”patienten i centrum” för att använda ett annat slitet vårdparadigm och är ett medmänskligt och billigt sätt att bedriva vård på. Det behövs fler goda idéer inom vården. Exemplet från Avesta visar på vikten att tänka utanför (häst)boxen.
 

Johan Söderström är politisk sekreterare för M i Region Dalarna och tidigare ledarskribent.