Nyfunnet förakt för Gunhild Stordalen

Gunhild Stordalen var en framgångssaga. Den miljöengagerade läkaren som under studietiden ägnade fritiden åt både sexualundervisning för ungdomar och modelljobb.

Gunhild Stordalens storhetstid i Norge förefaller nu att vara över.

Gunhild Stordalens storhetstid i Norge förefaller nu att vara över.

Foto: Pedersen, Terje

Krönika2023-01-19 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

Två veckor efter att ha disputerat gifte hon sig med hotellmagnaten Petter Stordalen. Under de 13 år de höll ihop var de ett av Norges mest omskrivna par.

Gunhild Stordalen har som uttalat mål att ”förändra världen”. 2011 startade hon och maken GreeNudge. 2014 drog hon igång EAT-Forum med syfte att få människor att äta mindre kött. Samma år fick hon WWF:s pris för årets miljöhjälte. Hon är engagerad i Zero Emission Resource Organisation och European Climate Foundation, samt norsk ambassadör för Earth Hour. Därtill har hon engagerat sig i djurskydd och kvinnohälsa. Gunhild Stordalen har varit en norsk nationalklenod.

Nyligen släppte hon boken ”Min medicin”, en bok om hur sömn, mat, träning, meditation och närhet trots livshotande sjukdom gett henne ett friskt och gott liv. Boken ska inspirera till att leva hälsosammare och i samklang med naturen. Recensionerna blev ett lustmord.

Efter att Dagbladets Cathrine Krøger med epitet som ”pinsam” och ”kunde lika gärna varit skriven av en 16-årig bloggare” gett boken ett dåligt betyg fick Stordalen ett utbrott på henne i radio. Något hon sedermera tvingades be om ursäkt för.

Dagsavisen skriver att ”En allmänhet som i åratal ätit ur Gunhild Stordalens hand har fått nog. Inte nödvändigtvis av henne personligen, jag vet inte, men åtminstone av det hon representerar med boken: Möten med den egna naveln.” Kulturnorge slaktade Gunhild Stordalen.

Kanske är det inte så konstigt. Krig i Europa, lågkonjunktur, höga energipriser och ett gråmulet ekonomiskt läge ger inte längre lika mycket utrymme för kändisdyrkan och den typ av världsförbättrande självförsjunkenhet Gunhild Stordalen byggt sin karriär på. Inte ens i Norge som hittills klarat sig bättre än Sverige och som har ett riktigt pristak på el. För som den världsförbättring Stordalen arbetat för utformats har den gått ut över vanligt folk.

Även om det inte är så kul för Gunhild Stordalen väcker ändå Norges uppbrott med henne hopp om att svenskarna ska ta efter sitt broderfolk. Kanske kan även vi sluta ta för givet att kändisskap ger välgrundade åsikter? Och kanske tar också Sverige efter norrmännen och ser skillnad på miljöengagemang och marknadsföring? För influerare säljer inget annat än bilden av sig själva, oavsett hur tjock börsen är.

Per-Ola Olsson är ledarskribent på Svenska Nyhetsbyrån.