Nedlagd Mellanösternpodd lämnar tomrum efter sig

Alldeles för sent har jag upptäckt Mellanösternpodden. Ett utmärkt verktyg för den som snabbt vill sätta sig in i allt som pågår i den delen av världen som påverkar vår vardag i allt högre utsträckning.

Det som händer i Mellanöstern påverkar även här i Sverige. Som här när den iranska oppositionen demonstrerar i Stockholm.

Det som händer i Mellanöstern påverkar även här i Sverige. Som här när den iranska oppositionen demonstrerar i Stockholm.

Foto: Fredrik Persson/TT

Krönika2024-04-02 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

Magnus Norell, vars forskning främst rör terrorism och politiskt våld, och kulturjournalisten Ricki Neumann drev Mellanösternpodden från oktober 2020 till februari 2024 och hann under den tiden ta upp det mesta. Ländernas politiska situation, kvinnans roll och islamism är bara några av de ämnen som tas upp i poddens 55 avsnitt.

Så varför ska vi bry oss om en numera nedlagd podd? För att vi i väst så sakteligen börjar bli varse att vi behöver förhålla oss till Mellanöstern i betydligt högre utsträckning än vi tidigare trott. Och för att kunna förhålla oss så måste vi veta betydligt mer. Veta vilka krig där som påverkar vår demografi här. Vilka politiska beslut där som påverkar svenska väljare. Vad som kommuniceras om oss via mediekanaler där som ses av de som är här.

För den som vill lära sig att förstå Mellanöstern var Norells och Neumanns podd en lysande crash course – men också för den som är hyfsat insatt och vill ha ingångar till att lära sig mer. De backar inte för de svåra frågorna och de komplicerade perspektiven och bjuder in gäster till podden som inte heller är rädda att ta bladet från munnen. Forskare och författare från hela världen gästar podden och berättar om sin forskning och sina erfarenheter.

Vissa avsnitt har inte åldrats bra. Exempelvis var det ingen som för några år sedan trodde att det någonsin skulle utbryta ett krig mellan Israel och Hamas igen. Man trodde att Palestinafrågan i princip var död. Enda undantaget under den perioden var Anosh Ghasri som i avsnitt 12 varnade för Irans hållning i frågan. Ghasri berättar om hur det i Irans huvudstad Teheran finns ett torg som heter Palestina-torget. Där finns en klocka som räknar ner till den dagen då Israel ska vara raderat från jordens yta. Ghasri varnade i tydliga ordalag för att vi inte får underskatta Irans inställning till Israels blotta existens. Och mycket riktigt finansierade Iran hela tiden Hamas medan världen var upptagen med annat. Vad som hände den 7 oktober 2023 vet vi alla och kommer inte att glömma.

Men även de avsnitt som åldrats dåligt ger ett bra facit på vad som händer när vi inte förstår Mellanöstern. Vad som händer när vi tittar åt fel håll.

Därför rekommenderar jag alla som gör minsta anspråk på att vilja förstå världen, att börja med att lyssna igenom Mellanösternpoddens 55 avsnitt. Sen går vi vidare till att diskutera hur vi ska lösa de problem vi har på hemmaplan, hedersförtryck, klanstrukturer, Muslimska Brödraskapet och partiet Nyans, som alla är direkta importer från Mellanöstern. Vi ska diskutera varför vi tillåter att den sinnessjuka skurkstaten Iran håller svenska medborgare fångna. Slutligen ska vi diskutera vilken världsordning vi egentligen vill ha – vill vi ha Ryssland, Kina och Iran i toppen eller USA och Västeuropa?

Slutligen håller vi tummarna för att Norell och Neumann startar upp sin podd igen. Den behövs mer än någonsin.

Catta Neuding är programledare i Axess TV och tidigare teaterchef.