Nätläkarna är inte problemet

Så länge vården inte fungerar som den ska, kommer människor att göra vad som krävs för att få den hjälp de behöver.

Telefonköer och tid på vårcentralen först nästa vecka? Nej, träffa en läkare direkt.

Telefonköer och tid på vårcentralen först nästa vecka? Nej, träffa en läkare direkt.

Foto: Jessica Gow/TT

Krönika2022-04-26 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

Den senaste tiden har SVT Nyheter rapporterat om brister i primärvården. Läkare som jobbar på vårdcentral vittnar om en ohållbar arbetssituation där de känner sig otillräckliga. Det är oroande att vårdpersonal riskerar att gå in i väggen, men ännu mer allvarligt är om underbemanning eller bristande rutiner leder till att diagnoser missas och behandlingar försenas.

Allt detta vittnar om ett systemfel och det är nog så viktigt att diskutera ur ett politiskt perspektiv. För den enskilde patienten är dock vårdens organisation och finansiering sekundärt när man upptäcker en knöl i bröstet, eller när man undrar över ett födelsemärke. Vi vill få vård när vi behöver det – och i bästa fall undvika att ens bli sjuka.

Tyvärr möts privatpersoners vilja att ta hand om sin hälsa ofta av ifrågasättande. Det finns ett vanligt förekommande resonemang som handlar om att vi måste förhålla oss solidariskt till samhällets gemensamma resurser. Utifrån detta skuldbeläggs människor när de köper en privat sjukvårdsförsäkring eller när de konsulterar en nätläkare.

Men innan vi tittar närmare på exempelvis ersättningsmodellerna för nätläkare, bör vi fundera på varför dessa blivit så populära. Har man någon gång suttit i telefonkö till vårdcentralen för att därefter få en tid först nästa vecka, är det inte svårt att förstå att medborgare söker andra vägar.

Det finns även något paternalistiskt i kritiken mot nya vårdlösningar. Idén om att patienter ska stå med mössan i hand och vara tacksamma över att doktorn har tid att ta emot, finns fortfarande. Läkare må tycka att det är störigt att folk googlar sina symtom innan besöket, och självklart kan det skapa problem när lekmän tror sig veta bättre än proffs, men det är bara att acceptera att relationen mellan vårdgivare och vårdtagare har förändrats.

En förlegad syn på patientrollen ligger förmodligen också bakom mycket av misstänksamheten mot att somliga betalar för självtester. Säkert finns det många som av okunskap kastar pengar i sjön, men hur många är det inte som samtidigt kommer vidare i vårdapparaten tack vare att de får ett provresultat som vårdcentralen inte ville bekosta.

Landets läkare och övrig vårdpersonal gör generellt ett fantastiskt jobb – men de politiker som ogillar privata lösningar får se till att vårdresurserna räcker till. Människor ska inte behöva offra sina liv eller sin hälsa på dumsnålhetens altare.

Jonatan Lönnqvist är sångare och pedagog.