Mörka moln över USA:s ekonomi

Det har blivit dyrt att vara amerikan. Mellan april 2021 och april 2022 ökade konsumentpriserna med 8,3 procent.

USA:s president Joe Biden har svårt att rå på inflationen.

USA:s president Joe Biden har svårt att rå på inflationen.

Foto: Charlie Neibergall

Krönika2022-06-02 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

För livsmedel som konsumeras i hemmet är ökningen över 10 procent och för energi med 30 procent. 93 procent av amerikanerna anser att inflationen är ett mycket stort eller relativt stort problem, enligt opinionsinstitutet Pew Research.

Det är en problemupplevelse som förenar ett land som i övrigt ofta beskrivs som polariserat. Även bland demokraternas väljare anses inflationen vara ett större problem än klimatförändringar och skjutvapenvåld. Och bland republikanernas väljare anses inflationen vara ett större problem än illegal invandring och statens budgetunderskott.

President Biden gör samma bedömning, och kallar nu kampen mot inflationen för hans administrations främsta ekonomiska prioritering. Men det finns ett par problem förknippade med denna kamp som gör det svårt att vinna väljarnas förtroende.

Det första är att Biden är ganska sent ute. Redan i början av året visade opinionsmätningar att amerikaner överlag ansåg inflationen vara det viktigaste måttet på ekonomins tillstånd, och att Biden inte uppfattades fokusera tillräckligt mycket på detta. Därför har han också generellt fått låga betyg för sina försök att komma till rätta med inflationen – vilket bidrar till ett allmänt lågt stöd för honom som president.

Det andra är att det inte är självklart vad han kan göra. En stor del av ansvaret för inflationsbekämpning ligger på centralbanken, som är självständig. Och centralbanken har, enligt sina kritiker, misslyckats med den svåra uppgiften att fatta rätt beslut vid rätt tidpunkt. Centralbanken ”är som en otålig person som använder en termostat”, skriver ekonomen Desmond Lachman vid tankesmedjan American Enterprise Institute. ”När rummet är kallt sätter han termostaten på väldigt varmt. När rummet blir varmt vrider han tvärt ner termostaten till väldigt kallt. Följden blir att rummet inte har normal temperatur någon längre stund.” Detta kan inte Biden påverka.

Det tredje och kanske största problemet är att inflationen av väljarna knyts till Bidens egen politik. Liksom i många andra länder har Bidenadministrationen försökt motverka de negativa ekonomiska effekterna av coronapandemin med omfattande stimulanser.

Man får inte alltid de politiska utmaningar som man hade tänkt sig. Bidens politik hade kunnat fungera utmärkt i en annan ekonomisk miljö – men i dagens höginflationsklimat blir den närmast en belastning.

Daniel Braw är utrikesdebattör och pol. sek. för KD i Region Kalmar län.