#Metoo ska leda till varaktig förändring

Marie Nilsson, ordförande i fackförbundet IF Metall, skriver regelbundet i NSD.

Marie Nilsson är ordförande i fackförbundet IF Metall. Hon skriver regelbundet i NSD.

Marie Nilsson är ordförande i fackförbundet IF Metall. Hon skriver regelbundet i NSD.

Foto: Brian Predstrup

Krönika2020-03-06 03:30
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

På söndag är det internationella kvinnodagen. Jag vill därför ta chansen att skriva om en fråga som naturligtvis är aktuell året runt: Att se till att #metoo leder till varaktig förändring.

För mig, liksom för så många andra, var vittnesmålen i #metoo en ögonöppnare. När jag började arbeta i industrin, direkt efter gymnasiet, fanns en rå och ibland sexistisk samtalston på min arbetsplats. Men jag ifrågasatte inte det. Jag tänkte att lite får man stå ut med. Dessutom fanns det äldre män bland mina arbetskamrater som stöttade mig och tog mig under sina vingar.

Med #metoo startade ett viktigt samtal om vad som egentligen är okej att säga och göra på en arbetsplats. Ja, i alla sammanhang där människor möts.

Om vi får ett slut på sexismen, som säger att män och kvinnor är varandras motsatser och att män har rätt att ta sig friheter med kvinnor, kan vi lättare komma till rätta med andra grundläggande jämställdhetsproblem. Som den könssegregerade arbetsmarknaden, där män och kvinnor arbetar med olika saker och där deras arbete värderas olika.

I slutet av 2019 gjorde IF Metall en medlemsundersökning om sexuella trakasserier. I den kan vi se att 25 procent av alla kvinnliga medlemmar i IF Metall någon gång har upplevt sexuella trakasserier på sina arbetsplatser.

Så kan vi inte ha det! För industrin är sexuella trakasserier och kränkningar livsviktiga att komma till rätta med, eftersom industrin måste attrahera den allra bästa kompetensen för att kunna behålla konkurrenskraften. Sexism och gubbighet får inte verka avskräckande på unga och kvinnor som söker en yrkesbana.

Kampen mot sexuella trakasserier handlar om uthållighet. Jag skulle vilja likna den vid en trestegsraket:

1. Ständigt öka kunskapen om sexuella trakasserier.

2. Ständigt förmedla att sexuella trakasserier är helt oacceptabla.

3. Alltid slå larm när det sker. Sexuella trakasserier frodas i tystnadskultur och den ska vi bryta.

Det handlar om att skapa nolltolerans på arbetsplatserna. Arbetsgivarna är ytterst ansvariga, men även vi i facket spelar en viktig roll. Att komma till rätta med sexism och sexuella trakasserier ska vara en självklar del av vårt arbetsmiljöarbete.

På varje arbetsplats ska det finnas tydliga riktlinjer mot sexuella trakasserier och kränkningar. Personer som utsätts ska veta var de ska vända sig och känna att de blir lyssnade på. Att bryta mot reglerna ska få konsekvenser.

Så ser vi till att #metoo leder till den varaktiga förändring som behövs för att vi ska få trygga arbetsplatser.