Merkel slutar med flagga och förtroende i topp

Söndagen den 26 september är det val till förbundsdagen i Tyskland, och det mest utmärkande är vem som inte ställer upp.

Angela Merkel avslutar sin politiska gärning med rekordhögt förtroende.

Angela Merkel avslutar sin politiska gärning med rekordhögt förtroende.

Foto: M. H./Pixabay

Krönika2021-02-23 05:30
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

Angela Merkel kommer inte att vara kanslerkandidat för de kristdemokratiska partierna CDU och CSU. I normala tider hade ett sådant besked, som dessutom kom långt i förväg, gjort Merkel till en ”lame duck” med sjunkande popularitet och små möjligheter att ta initiativ. Men på grund av coronapandemin har Merkel just under sin sista tid vid makten fått ett anmärkningsvärt uppsving.

I opinionsmätningar visar sig denna coronaeffekt tydligt. I mätningarna från Forschungsgruppe Wahlen, till exempel, låg den genomsnittliga bedömningen av Merkels insats på en skala från -5 till +5 under flera år mellan 1 och 2. Senaste gången Merkel låg över 2 var våren 2017. Men våren 2020 närmade sig genomsnittet 3. Där har det sedan dess legat kvar. Ingen annan är i närheten.

När de tillfrågade fick ta ställning till om Merkel utför sitt arbete bra eller dåligt, svarade mer än 80 procent bra under 2020. Andelen som svarar att hon gör sitt arbete dåligt har aldrig varit så låg.

Situationen är alltså något paradoxal. Anledningen till att Merkel är på väg ut är att opinionssiffrorna länge dalade. Stödet för hennes parti, CDU, hamnade under 30 procent. Nu när hon går in på upploppet har dock andelen som skulle rösta på CDU om det vore val i dag stigit till den högsta nivån på många år.

En tolkning av dessa siffror är att de egenskaper som tidigare har legat Angela Merkel till last har varit stora tillgångar under coronakrisen. Andra världsledare är mer karismatiska, visionära och spännande – men i denna kris var det försiktighet, intresse för detaljer och lugn saklighet som krävdes. ”Om hon hade avgått i somras, vilket naturligtvis vore otänkbart under en kris, hade hon knappast kunnat undvika att bli helgonförklarad”, skriver journalisten Markus Feldenkirchen i tidskriften Der Spiegel.

Förtroendet för Merkel har också vidmakthållits trots att hennes mandat är mer begränsat än andra ledares. Det federala systemet i Tyskland har gjort att linjen läggs fast mer genom förhandlingar än genom centrala beslut, och präglas av mångfald snarare än likriktning. När skolor öppnar och stänger, till exempel, bestäms på delstatsnivå. 

Liksom andra EU-länder begränsas nu Tyskland också av den gemensamma vaccinupphandlingen, och vaccineringen ligger klart efter Israel, Storbritannien och Serbien. Om detta leder till ett förtroendetapp för Merkel, sker det dock från en exceptionellt hög nivå.

Daniel Braw är fristående utrikesdebattör.