Putin använder hungern som vapen

Världen är, som FN-organet World Food Programme uttrycker det, hungrigare än någonsin.

Svälten drabbar inte Vladimir Putin. Här blir han serverad av den ryska oligarken Jevgenij Prigozjin.

Svälten drabbar inte Vladimir Putin. Här blir han serverad av den ryska oligarken Jevgenij Prigozjin.

Foto: Misha Japaridze/AP

Krönika2022-07-14 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

Därmed blir världen också oroligare. Krisen i Sri Lanka kan följas av fler. World Food Programmes chefsekonom Arif Husain varnade nyligen för att människor kan hamna i ett så utsatt läge att de inte har något annat val än att göra uppror – och påminde om att den arabiska våren 2011 uppstod ur desperation över skenande livsmedelspriser. ”Precis där är vi nu”, sa Husain.

Nytt är dock att världshungern i hög grad beror på ett enda lands agerande, nämligen Rysslands. Mat- och bränslepriserna var höga redan innan Rysslands storskaliga angrepp på Ukraina. Men i och med angreppet eskalerade problemen. Dels förstörs och hindras livsmedelsproduktionen, dels stoppas och försvåras exporten från Ukraina.

Liksom Rysslands angrepp på Ukraina har tvingat en energipolitisk omorientering i vissa länder i Europa, kan krisen tvinga fram en ny syn på livsmedelsproduktion. Både Ryssland och Ukraina har utvecklats till nyckelaktörer på marknader med hög grad av internationell koncentration, exempelvis för grundläggande livsmedel som vete och majs.

Det saknas inte idéer för hur den nu rådande livsmedelskrisen ska lindras. En av de viktigaste är att länder avstår från att införa ytterligare handelshinder, något som dessvärre har skett. Vid halvårsskiftet hade fem livsmedelsexporterande länder infört exportbegränsningar – trots att erfarenheten från tidigare kriser är att sådana åtgärder driver upp priserna ytterligare.

Men samtidigt utgår idéerna och förslagen i stor utsträckning från att krisen i sig är opåverkbar, som missväxt eller en pandemi. Krisen är i detta perspektiv en oavsiktlig bieffekt av kriget.

Ett annat perspektiv är det som den framstående historikern Timothy Snyder har formulerat: livsmedelskrisen är Putins ”hungerplan”. Genom denna plan kan Ryssland uppnå målet att utplåna Ukraina som självständig stat, skapa migrationsströmmar från det hungerdrabbade Afrika till Europa och vända världen mot Ukraina. ”När matupploppen börjar och svälten sprider sig kommer den ryska propagandan att skylla på Ukraina och kräva att Rysslands territoriella vinster i Ukraina erkänns samt att alla sanktioner lyfts”, skriver Snyder. ”Ryssland planerar att svälta människor i Asien och Afrika för att vinna sitt krig i Europa.”

Det är ett perspektiv som leder till helt andra slutsatser – framför allt att världen inte kan mättas förrän Putin har besegrats.

Daniel Braw är utrikesdebattör och pol. sek. för KD i Region Kalmar län.