Låt inte simkunnigheten sjunka

Att en varm sommardag kasta sig ut i havet, sjön eller poolen är både befriande och uppfriskande, åtminstone om man kan simma.

Både skola och civilsamhälle behövs för att förhindra att simkunnigheten sjunker.

Både skola och civilsamhälle behövs för att förhindra att simkunnigheten sjunker.

Foto: Leif R Jansson / TT

Krönika2021-07-06 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

1899 gjorde Svenska livräddningssällskapet en undersökning och kom fram till endast vart tionde skolbarn kunde simma. Det förklarar varför ungefär 1 100 svenskar omkom genom drunkning varje år vid denna tid. Sett till befolkningsmängd har drunkningsdöden fram till våra dagar minskat med 90 procent.

Att svenskarna under 1900-talet blev ett simmande folk berodde på dels politiska beslut såsom inrättandet av kommunala simskolor, dels insatser från civilsamhället - exempelvis bildande av simsällskap.

I dag är skolan skyldig att se till att alla elever kan simma minst 200 meter innan de lämnar mellanstadiet. När Skolverket undersökte saken 2014 beräknades 95 procent av sjätteklassarna vara simkunniga. Därefter kom migrationskrisen. Vi vet att simkunnigheten är lägre bland barn med utomeuropeiska rötter. Om vi till detta lägger att pandemin har lett till att simundervisningen på många skolor blivit eftersatt, kan vi räkna med att simkunnigheten bland barn har gått ned. 

Det är naturligtvis viktigt att skolan sköter sitt uppdrag. Elever som inte kan simma har samma rätt till stödundervisning som i andra skolämnen. Men även om man lär sig att simma i skolan så är simkunnighet en färskvara.

När Svensk Simidrott nyligen tog hjälp av YouGov för att undersöka svenskarnas simkunnighet, var det 86 procent av de vuxna som uppgav att de var simkunniga - med detta menas att man kan falla i vattnet och ta sig upp till ytan, sedan simma 200 meter varav 50 meter på rygg. 

Men av de simkunniga var det bara 14 procent som testat sin simkunnighet sedan förra sommaren.

Med vuxna kan man kanske tänka att simning är som att cykla, det sitter kvar i kroppen. Men det är värre med barn. I tidningen Läraren (19/5) berättar idrottsläraren Maggan Tärnblom: ”Jag ser allt oftare elever som klarar att simma 200 meter ena året men inte året efter. De har inte orken eftersom få elever i dag övar på att simma.”

1934 inrättades simborgarmärket på initiativ av Dagens Nyheters sportchef David Jonason. För att ta simborgarmärket ska du kunna simma 200 meter med valfritt simsätt - alltså inte exakt samma krav som på simkunnighet, men nära. Att ta simborgarmärket varje år är ett utmärkt sätt att kolla sin simkunnighet. Med fördel kan hela familjen göra det.

Simkunnighet riskerar att bli en socioekonomisk vattendelare. Både skola och civilsamhälle behövs för att hejda den utvecklingen.

Jonatan Lönnqvist är sångare och pedagog.