En svensk lärare med tiotusentals följare på sociala medier lade nyligen ut en video där han ger råd kring vad han anser vara det viktigaste för sina kollegor att tänka på inför skolstarten. Nummer ett på listan var att skapa relationer med eleverna.
Detta är ett synsätt som blivit vanligt inom skolans värld. Läraryrket har kommit att betraktas som alltmer terapeutiskt, snarare än undervisande.
Samtidigt har balansen mellan vad som är lärarens och vad som är elevens ansvar förskjutits. Konsekvensen av detta blir att när en elev stör undervisningen eller inte når målen, kan den berörda läraren få frågan hur vederbörande har jobbat med sin relation till eleven. Det är alltså underförstått att det är läraren som bär skulden för det som inte fungerar.
Att ha en god relation till sina elever är inte fel, tvärtom. Problemet är när det görs till ett självändamål och ses som startpunkten på den gemensamma kunskapsresan – snarare än något som förhoppningsvis uppstår längs vägen.
Ett ofta förekommande råd är att lärare ska utgå från elevernas intressen. Genom att fråga vilket fotbollslag de håller på, eller vilken popartist de helst lyssnar på, förväntas läraren vinna elevernas tillit. Men är det något barn är experter på att genomskåda, är det när vuxenvärlden gör sig till.
Om läraren fokuserar på att upprätthålla fina relationer, riskerar kärnuppdraget – förmedlandet av kunskap – att hamna i skymundan. En lärare måste nämligen kunna vara obekväm och ställa krav, även om det innebär att en tonåring blir sur.
Min drivkraft som lärare är att mina elever ska lära sig så mycket som möjligt, samt att de ska utvecklas så långt som deras inneboende begåvning medger. Detta tror jag att de känner av, för trots att jag inte är en särskilt älskvärd person verkar eleverna tycka om mig. Och jag tycker om dem.
Naturligtvis skiljer sig olika lärares förutsättningar åt. Jag undervisar i musik där de gemensamma erfarenheterna i form av konserter väver oerhört starka band mellan lärare och elev. Men jag är övertygad om att det i alla ämnen finns en möjlighet till relationsbyggande som bottnar i att läraren brinner för att öppna elevernas sinnen för nya insikter och upplevelser.
Om vi lärare har som vår främsta prioritet att ge eleverna bästa möjliga undervisning, kommer goda relationer för det mesta på köpet. Det är det som gör det till ett så fantastiskt yrke.
Jonatan Lönnqvist är sångare och pedagog.