Lärare lockas inte av floskler och flum

När nu läsåret går mot sitt slut, kan man tänka sig att en del lärare funderar på att söka sig vidare till en ny arbetsplats.

Bra, ämneskunniga lärare är det viktigaste en skola kan erbjuda. Men hur får man tag på sådana egentligen?

Bra, ämneskunniga lärare är det viktigaste en skola kan erbjuda. Men hur får man tag på sådana egentligen?

Foto: Max Fischer/Pexels

Krönika2021-06-08 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

Hur ska då en rektor locka de bästa lärarna till sin skola? Lön har naturligtvis betydelse. Men sanningen är att det vore korkat att bli lärare om en tjock plånbok var den främsta drivkraften. Det finns andra karriärvägar som i så fall hade varit ett bättre val.

En del människor har som kvällsnöje att läsa bostadsannonser. Själv läser jag platsannonser. Att se hur utlysningar av lediga tjänster utformas, ger en inblick i vad som rör sig i huvudet hos den som sitter på arbetsgivarsidan.

För lärarannonser kan man se att ämneskunskaper sällan tillmäts särskilt stort värde. I stället är det förmågan att bygga relationer som ofta prioriteras.

Värdegrunden är en annan sak som gärna lyfts fram. Detta nästan magiska ord som betyder allt och ingenting. Sedan ska man helst vara uppdaterad på de senaste forskningsrönen samt ha digital kompetens.

Jobbannonser för lärare innehåller generellt väldigt mycket ord, men ganska lite förståelse för vad det är lärare efterfrågar hos en arbetsgivare, och i förlängningen vad svenska elever behöver.

Till rektorer som inom en överskådlig framtid planerar en rekrytering, har jag tagit mig friheten att utforma en standardtext. Jag avsäger mig all copyright på de kommande styckena, utan det är fritt fram att kopiera dessa meningar och bygga upp kommande jobbannonser kring:

”Vår skolas värdegrund är att eleverna ska lära sig läsa och räkna så att de under din ledning kan påbörja en bildningsresa. För att det ska bli möjligt krävs att eleverna lär sig grundläggande hyfs. Därför har vi inga förväntningar på att du ska bli kompis med eleverna. Keps och mobil lämnas såklart utanför lektionssalen. Våra idéer om elevdemokrati begränsar sig till det absoluta minimum som krävs för att vi inte ska få Skolinspektionen på oss.

Vi hoppar inte på de senaste pedagogiska trenderna, utan vi tror att det som fungerade när vi själva gick i skolan fortfarande duger. Vi jobbar alltså inte med systematiskt kvalitetsarbete. Beträffande kompetensutveckling tror vi att lärarna själva vet bäst vad de behöver. Vi satsar våra pengar på riktiga läroböcker, inte på surfplattor till eleverna. Vad gäller extra anpassningar så anser vi att den första anpassningen för en elev som inte når målen, alltid ska vara att eleven anstränger sig mer.”

Varsågoda rektorer! Om ni utgår från dessa rader kommer era mejlkorgar att fyllas till brädden av lärare som vill komma och arbeta hos er.


Jonatan Lönnqvist är pedagog och sångare.