Rysslands rop på hjälp till Kina är ett tydligt tecken på att landet har tagit en tugga för stor att sväljas. Det är dock inte uppenbart varför Kina skulle välja att bifalla denna begäran. Altruism är inte en befintlig del av den kinesiska utrikespolitiken som ständigt kretsar kring vad kommunistpartiet uppfattar är bäst för landet (eller mer konkret för partiet).
Det stora orosmålet för Kina torde vara att landets doktrin om ickeinblandning skulle gå om intet. Landet har länge hållit hårt på att inget land har rätt att lägga sig i andra länders interna angelägenheter. Detta drar man så långt att andra länder inte har rätt att kritisera sådant som folkmord eller andra grymma brott som sker inom en stats territorium.
Rysslands president Vladimir Putin gjorde också sitt bästa för att kanalisera sin inre Xi Jinping, Kinas president, när han meddelade omvärlden att Ryssland invaderar Ukraina. Han erkände inte Ukrainas existens som självständigt land utanbart som en del av ett evigt Ryssland och varnade omvärlden för att lägga sig i vad han betraktade som en intern rysk angelägenhet.
Men Ukraina är en unisont internationellt erkänd stat, det är inte en tolkningsfråga. Till och med Ryssland har erkänt Ukraina. Det är alltså bara snicksnack och rökridåer i hopp om att ingen skulle våga lägga sig i. Västvärlden ignorerade dock med rätta detta omgående och skickade stöd till Ukraina. Detta baserat på att landet har en ovillkorlig rätt att försvara sig mot en anfallande främmande makt.
Skulle Kina skicka stöd till Ryssland skulle det inte ske enligt samma princip. Det vore tvärtom ett brutalt brott mot principen om att inte lägga sig i andra länders inre angelägenheter. För Kinas del skulle det innebära att man logiskt sätt också får acceptera att omvärlden kan stödja Taiwan om och när Kina till slut försöker kuva sin demokratiska grann-ö med vapenmakt. Detta vill Kina absolut undvika men om man hjälper Ryssland går det inte.
Kina är uppenbart intresserat av kriget. Desinformationskampanjer har redan riktats mot Taiwans befolkning som bland annat går ut på att inget land har kommit till fysisk undsättning. Det går inte att lita på USA och väst helt enkelt är budskapet som trollas ut i sociala medier.
Taiwans reaktion på kriget är förvisso ett slags förebyggande svar på desinformationskampanjen. För till och med Taiwan har uttalat sitt stöd för Ukraina och skickat hjälpsändningar. Små demokratier i stora skurkstaters vänskapsförbund skulle man kunna säga. Men Kinas beredvillighet att utnyttja kriget för sina egna syften borde inte förvåna.
Kina är nu en av Rysslands få vänner på den internationella arenan. Relationen mellan de två länderna har alltid byggt på att Kina har spelat den juniora partnern och låtit Ryssland till synes framstå som åldersmannen. Den charaden lär nu vara över. Landet är ett av få som kan rädda Ryssland från akut finansiell kollaps vilket inte är otänkbart. Kina är alltid ute efter att säkra förmånliga leveranser av energi och Ryssland kan ha mer av den varan över snart.
Kinas ekonomiska inflytande i Ryssland lär öka exponentiellt över kort tid. Vilket snabbt tydliggör hur stort det ryska bakslaget riskerar att bli. Kreml var ute efter att skapa europeiska lydstater till Moskva. I stället är risken överhängande att Ryssland i praktiken kommer att sluta som en kinesisk lydstat. I företagstermer är det nära förestående att Kina gör ett fientligt övertagande av Ryssland.
Knappast så att man går in med militär, men när dammet lägger sig skulle det inte förvåna om Kina håller i den ryska taktpinnen och Moskva lär få finna sig i att göra som deras goda granne i öster behagar. Sannolikt ytterst motvilligt till en början men vad ska man annars göra.
Följdverkningarna för Europas säkerhet av ett sådant scenario är nästan omöjliga att överblicka. Det skulle dock garanterat vara i Pekings intressen. Kanske är det också skäl nog att ge Ryssland stöd. Låta landet fortsätta sin nedåtgående spiral lite längre, gå längre in i fällan landet har gillrat för sig självt innan man låter den slå igen.
Kanske är det värt för Peking att acceptera ökad internationell inblandning vid en invasion av Taiwan. Det stödet skulle kunna bli ännu större än det till Ukraina. Samma försvarsvilja finns och där möter man en betydligt mer förberedd motståndare.
Det vore dock farligt för Ukraina om stödet kommer. Därför måste västs svar till Kina om så sker vara både betydande och uttalat i förväg. Dessutom bör vi stödja Taiwan för att förhindra ett nytt Ukraina där.