I november 2022 lanserades chattroboten ChatGPT på nätet. Det är en AI som kommunicerar genom textgenerering och skapar känslan av att du har en chattkonversation med en annan människa. Allt baseras på den stora mängd textdata som den har tränats på.
Du kan fråga vilka ingredienser som ingår i en pasta carbonara, hur premien för en bilförsäkring beräknas, eller vad som är meningen med livet. AI:n kommer att ge dig ett svar, ibland väldigt konkret och ibland mer svävande.
På några sekunder kan den också leverera en färdig uppsats utifrån din frågeställning. Eftersom jag undervisar i musik bad jag ChatGPT att skriva tre texter på högstadienivå: om populärmusikens rötter i den transatlantiska slavhandeln, om skillnader och likheter mellan Bach och Mozart, samt om folkmusik från olika delar av världen.
Samtliga dessa alster hade jag godkänt om elever hade lämnat in dem till mig för bedömning. De var inte perfekta, men det är ju sällan som en lärare får in en felfri text.
Att elever kan fuska när de ska lämna in ett arbete är inget nytt. Det klipps och klistras från Wikipediasidor, föräldrar och kompisar hjälper till, eller så kan man köpa en färdig uppsats på nätet.
Det sistnämnda är för övrigt något som inte bara förekommer inom grundskola och gymnasium. Nyligen vände sig en högskolestudent till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, och klagade på att den kandidatuppsats som vederbörande hade betalat pengar för inte höll måttet!
I grundskolan borde ChatGPT leda till att det nu blir ohållbart med inlämningsuppgifter av olika slag. Och detta kommer att gynna eleverna.
Svensk skola handlar i dag för mycket om att elever själva ska formulera frågorna och söka svaren. De lär sig då sällan lika mycket som om de hade lyssnat på läraren och sedan jobbat med instuderingsfrågor.
När elever utan större förståelse kopierar fakta från nätet, är det en naturlig fortsättning på den pedagogik som vurmat för grupparbeten eller det av Olof Palme myntade begreppet ”fritt valt arbete”.
Att öva på samarbete eller att få utforska det man själv är mest intresserad av, behöver inte vara fel. Inte heller att träna sig i att söka information på nätet. Men det förutsätter att det kompletterar en lärarledd undervisning som utgår från läroboken, inte att det ersätter den.
Vi kommer framöver att få se mer katederundervisning och fler poängprov i svensk skola. Det kan vi tacka AI:n för.
Jonatan Lönnqvist är sångare och pedagog.