Det är kväll en helt vanlig dag. Eftersom du inte har vare sig sett eller hört ditt barn på ett tag går du in i dennas rum. Bara för att upptäcka att du stör när nallebjörnen håller på att läsa en godnattsaga. Lockas man av de mer skräckliknande scenarierna kan du lika gärna störa mitt i ett samtal mellan din dotter och hennes docka varpå dockan vrider sitt huvud mot dig och förklarar att du inte behövs.
Båda scenarierna är faktiskt fullt tänkbara och inte särskilt långt borta heller. Om man bortser från de många och varierande kriserna som drabbar världen och Sverige är det artificiell intelligens, AI, och Chatgpt som har dominerat det senaste årets konversationer. Och det tar inte lång tid för ny teknik att hitta till leksaksavdelningen – det är big business!
Att döma av olika rapporter från den internationella leksaksmässan i New York, som precis har gått av stapeln efter ett tre år långt uppehåll, är AI-leksakerna nästa stora grej. De kommer att komma i många olika utföranden och kvaliteter. En hel del är inriktade på inlärning, inte minst av programmering och faktiskt även just AI-förståelse och -kunskap. Någon är till för att skapa individuellt anpassade sagor, precis som i inledningen ovan, och andra är mer socialt inriktade.
Det har onekligen börjat gå viss slentrian i att utmåla AI som ett hot mot alltifrån vartenda yrke som finns tills mänskligheten i stort. Ofta dessutom på rätt oklara grunder. Oaktat detta är det nog värt att hålla ett väldigt vakande öga på AI-applikationer som sätts i händerna på barn. Av flera skäl.
Integriteten är det uppenbara skälet. En sak som har många och långa konversationer med ett barn – och säkerligen bitvis även andra i hushållet – kommer att samla på sig oerhörda mängder känslig information. Den kommer att lära sig allt om barnet. Vad det gillar, vad det ogillar, vad som skrämmer det och så vidare.
Det lär förstås inte stanna där heller. Det finns goda historiska skäl att anta att om inte alla så i vart fall väldigt många av dessa leksaker även kommer att samla in information om skolan och hemmet och en hel del känslig information om mamma och pappa när de ändå håller på. Hur kommer all denna information att användas? Vem kommer att ha kontroll över den?
Men det finns, minst, ytterligare ett skäl att oroa sig. Det är till exempel inte omöjligt eller ens särskilt långsökt att det här kan hindra utvecklingen av inlevelseförmåga hos barn. Att skapa personligheter och röster åt diverse leksaker, oavsett om det är dockor, nallebjörnar eller transformers är inte bara magiskt och underhållande att bevittna. Den där befolkade fantasivärlden är väldigt viktig för barns utveckling.
Det är ett grundläggande verktyg för att skapa vår inlevelseförmåga, möjligheten att kunna leva sig in i en annan människas psyke. Förståelsen för att andra inte är jag. Vi är olika. Vi har olika personlighetsdrag, vi vill olika saker ibland och vi vet olika saker om världen. Det är grunden för empati och social kompetens, möjligheten att framgångsrikt interagera med andra människor i olika sociala sammanhang.
Men vad händer när denna viktiga lek störs eller till och med ersätts av AI-leksaker som tar över de andra delarna av replikskiftena? När barnet inte längre behöver föreställa sig att Kaninis är grinig i dag eller vad som kan göra honom glad igen?
Man ska alltid akta sig för att måla fan på väggen och de flesta farhågor förverkligas inte fullt ut. Men de möjliga effekterna av detta är så allvarliga att det är värt att vara mycket försiktig. Det är inget fel på teknikoptimism, men det är svårt att inte åtminstone delvis drabbas av känslan att detta är en till synes liten förändring som kan få enorma konsekvenser där en hel generation barns psykiska välmående står på spel.
Kanske blir inget av detta verklighet. Kanske är barns behov av att fantisera så stort att det övervinner den potentiella kärleken till en artificiell bästa vän. Kanske kan barn mot alla odds utveckla samma inlevelseförmåga genom interaktionen med en AI-leksak. Även om det verkar osannolikt så är det åtminstone inte helt omöjligt.
Men att hålla tummarna för att det blir på bästa möjliga sätt duger inte. Det är för mycket som står på spel. Och det är viktigt att frågorna inte bara viftas bort för att de gäller leksaker. Situationen kring barn och AI måste om inte regleras redan nu så i vart fall övervakas mycket noga – med beredskap att agera så snart det krävs.
Vi får inte låta tekniken döda fantasin.