I det tyska valet var den store vinnaren helt klart socialdemokratiska SPD:s kanslerkandidat Olaf Scholz, som lyckades med en otrolig upphämtning där SPD till slut blev största parti. Förlorare blev lika uppenbart den kristdemokratiske Armin Laschet. Och lika spännande som valet var, lika spännande och oförutsägbart blir koalitionsförhandlingarna.
Alternative für Deutschland kan i detta sammanhang tyckas föga intressant. Det högerpopulistiska partiet backade från 12,6 procent av rösterna i valet 2017 till 10,3 procent i år. I koalitionsförhandlingarna står partiet helt utanför eftersom inget annat parti vill samarbeta med AfD.
Ändå säger AfD:s valresultat något väsentligt om Tysklands utmaningar. Partiet må ha etablerat sig som ett betydande men ändå inte stort parti på nationell nivå, men stödet för AfD skiljer sig högst väsentligt mellan forna Väst- och Östtyskland.
I delstater som Nordrhein-Westfalen, Bayern och Baden-Württemberg är AfD ett ensiffrigt parti. I Hamburg stannade AfD:s väljarandel på fem procent.
Annorlunda ser det ut i de ”nya” delstaterna, de som tidigare utgjorde Östtyskland. I Thüringen blev AfD största parti med 24 procent av rösterna. Även i Sachsen, där partiet visserligen backade något, gick var fjärde röst till AfD. I Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern och Sachsen-Anhalt fick partiet stöd av var femte väljare.
AfD:s starka ställning som ett parti för den östra delen av landet kan sägas ha etablerats i och med årets val. Samtidigt saknar partiet av allt att döma potential att bli riktigt stort i resten av landet. Den radikala politik som partiet firar triumfer med i de nya delstaterna är föga gångbar i de gamla. Detta kan uppfattas som en lättnad – risken för en stor populistisk våg i Tyskland är mindre än i Frankrike eller USA.
Kristdemokraternas historiska valnederlag berodde inte på väljarförluster åt höger, utan till socialdemokraterna och de gröna. ”I landet som helhet har kristdemokraterna inga stora väljarandelar att vinna tillbaka från AfD”, skriver Deutschlandradios kommentator Stephan Detjen.
Om kristdemokraterna i CDU istället orienterar sig ännu mer mot mitten, ökar dock i samma utsträckning AfD:s utrymme. Klyftan mellan de delar av landet som återförenades för en generation sedan befästs och vidgas. ”AfD:s starka resultat i öst är en oroväckande illustration av landets mentala uppdelning”, som Detjen skriver.
Daniel Braw är utrikesdebattör och pol. sek. åt KD i Region Kalmar län.