Kina, Japan och Sydkorea ska mötas

Utrikesministrarna i Japan, Kina och Sydkorea har precis avslutat sitt trilaterala möte i Busan, Sydkorea.

Kanske har Kinas ordförande Xi Jinping insett behovet av samtal och diplomati.

Kanske har Kinas ordförande Xi Jinping insett behovet av samtal och diplomati.

Foto: Jeff Chiu

Krönika2023-11-30 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

Syftet har bland annat varit att undanröja kvarvarande hinder för ett toppmöte mellan ländernas regeringschefer. De har inte träffats på fyra år. Dels har Covid-pandemin kommit emellan, dels har flera politiska frågor lagt hinder i vägen. Om ett toppmöte kan hållas kan det bli en signal om att även Peking har insett att samtal är den bästa vägen att undvika ett nytt kallt krig, eller att ett verkligt krig utbryter i Östasien.

Det finns gott om politiska frågor att diskutera. Dels Kinas agerande i Sydkinesiska sjön och risken för en invasion av Taiwan, dels handels- och investeringsfrågor. Den kinesiska ekonomin börjar gå sämre och utan en fungerande handel och investeringsutbyte med Japan och Sydkorea kommer den att gå ännu sämre. Peking inser säkert också att den senaste tidens närmande mellan Seoul och Tokyo gör det svårare att så splittring mellan de två demokratiska grannarna.

Det finns också bilaterala knutor att lösa upp. Japan släppte med det internationella atomenergiorganet IAEA:s godkännande för en tid sedan ut kontaminerat kylvatten i havet utanför de förstörda kärnkraftsreaktorerna i Fukushima. Enligt Japan och IAEA har vattnet renats tillräckligt för utsläppen inte ska drabba fiskebestånden i havsvattnet, men Kina har genast gjort en poäng av agerandet och förbjudit importen av japansk fisk. Kina har dessutom fängslat en japansk affärsman, som anklagas för spioneri.

Den verkligt komplicerande faktorn, elefanten i de tre staternas gemensamma rum, är ändå Nordkoreas agerande. I skuggan av krigen i Ukraina och Mellanöstern, och i strid mot alla FN-resolutioner, har Pyongyang fortsatt att bygga upp sin kärnvapenkapacitet. Efter att ha misslyckats med två uppskjutningar av spionsatelliter verkar det senaste försöket har lyckats. 

Sådana uppskjutningar strider mot FN-beslut och det tycks dessutom som att Moskva har bistått med teknisk hjälp.

Ett trilateralt toppmöte mellan Kinas, Japans och Sydkoreas ledare är något som inger förhoppningar om mer sansade mellanstatliga umgängessätt i Östasien. Är det militära samarbetet mellan Ryssland och Nordkorea något som Peking ger stöd till, eller är det kommande toppmötet ett tecken på att Kina helst inte vill dras ned ytterligare i smutsen av Moskvas och Pyongyangs agerande? 

Kinas ledare kommer att behöva förklara sig. Och Seoul och Tokyo måste hålla sams.

Lars Vargö är diplomat och tidigare ambassadör i Seoul.