Kärnkraftsvägrarna var en konsumentkatastrof

Ny studie visar att stängingen av Ringhals 1 och 2 ledde till att elpriset höjdes med upp till över 80 procent.

Släcka ned planerbar elproduktion och samtidigt öka elbehovet. Varför inte, vad skulle kunna gå fel?

Släcka ned planerbar elproduktion och samtidigt öka elbehovet. Varför inte, vad skulle kunna gå fel?

Foto: FunkyFocus/Pixabay

Krönika2022-02-05 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

Mörker och kyla har förstås sin plats. Men den gott vara belägen utomhus. Nej, tacka vet jag att kunna koka tevatten, att köra de genomslaskiga kläderna i tvätten och att ha lampor i vars varma sken jag kan sitta och läsa. Och framför allt att kunna göra detta utan att fundera på om man har råd eftersom elen är så dyr.

Det är inte värdigt ett land som Sverige. Men det är fascinerande hur snabbt det kan gå. Det var inte länge sedan vi betraktade oss som ett av världens främste industriländer. Det gör vi inte längre, för om man gör det är det helt omöjligt att glömma bort att vi faktiskt måste producera tillräckliga mängder el. Ju mer desto bättre så länge som den är fossilfri.

Men eftersom de som nu styr landet, både de röda och de gröna, har slutat att betrakta Sverige som en tillverkande nation och nu ser det nästan enbart som ett föregångarland i den gröna omställningen så spelar det där med produktion inte så stor roll. Det är därför det inte gör något att bensinen och dieseln kostar så mycket att vi snart lär bli erbjudna att tanka på avbetalning direkt i pumpen. Och det är därför vi inte behöver producera tillräckligt med el. Vad ska det vara bra för? Sätt en vindsnurra på biltaket i stället – grön omställning.

Egentligen är det här förstås en alldeles för snäll bild av vad de rödgröna har gjort. De har inte glömt bort det, de har aktivt sett till att lägga ned kärnkraften. Och nu låtsas de varken om det eller effekterna det fick. Det är makabert ohederligt att ljuga befolkningen man har ruinerat rakt i ansiktet på det viset.

Allt snack om att det är marknaden som har lagt ned kärnkraften är strikt frikopplat från verkligheten. Regeringen fyllde Vattenfalls styrelse med ideologiska kärnkraftsmotståndare och se på tusan, efter det ville Vattenfall inte satsa på kärnkraft i Sverige längre. Att kalla det för ett marknadsutfall är som att säga att det är marknaden som har bestämt att det inte ska finnas några flickskolor i talibanernas Afghanistan.

Nu när den politiska vindarna verkar vända igen har förresten Vattenfall också gjort det. Forsmarks kärnkraftverk meddelade i förrgår stolt på Facebook att 2021 innebar ett nytt produktionsrekord. Det är svårt att inte märka stoltheten, och man flaggar också för att man vill fortsätta att driva verket efter 2040-talet

Det vore bra. Vi har inte råd att lägga ned fler reaktorer. Dels för att vi behöver elen – vi behöver tvärtom bygga ut den planerbara, fossilfria elproduktionen avsevärt om vi ska klara den gröna omställningen – dels för att så dyra elräkningar kommer ingen att klara. För nedläggningen av kärnkraft har ökat priserna. Det har varit populärt att skylla elpriserna på utomstående faktorer men det är inte helt ärligt.

Det högt ansedda forskningsföretaget Energiforsk presenterade nyligen en studie som visar att energipriserna i södra Sverige hade varit 30-45 procent lägre om reaktorerna Ringhals 1 och 2 fortfarande hade varit i bruk. Räknar man baklänges innebär det att nedsläckningen av de två reaktorerna innebar att elpriset i södra Sverige ökade med upp till drygt 80 procent.

Det är inte långt i från en fördubbling. Folk bör med rätta visa sin ilska mot Vaatenfalls styrelse som 2015 beslutade att lägga ned reaktorerna, mot Socialdemokraterna och Miljöpartiet som drev fram beslutet med såväl utnämningsmakten och skattepolitiken och dessutom mot alla de politiker i S, MP, Vänsterpartiet och Centerpartiet som lät detta ske.

Nu har regeringen visserligen börjat betala ut kontantstöd för att kompensera delar av sin energipolitik och därigenom på sätt och vis erkänt att den inte är hållbar. Men kompensationen är inte i paritet med skadan.

Det kan inte råda något tvivel längre om att nedläggningen av kärnkraften har varit ett av 2000-talets största politiska misstag. Det värsta är dock att Socialdemokraterna inte visar några konkreta tecken på att ha insett detta – eller i vart fall inte på att man kommer att ändra politiken.

Moderaterna har i vart fall bestämt sig för att kärnkraften är en viktig del av framtidens energiproduktion. Enligt Ulf Kristersson påminner på Facebook om att partiet ser över alla lagar som bestämmelser som lägger hinder i vägen för ny kärnkraft. Målet är att kunna rivstarta med en ny energipolitik direkt vid ett maktskifte efter höstens val. 

Det är lovande. Svenskarna har inte råd att bli blåsta på det här viset fler gånger.