Även om den franska revolutionen ofta omgärdas av ett romantiskt skimmer, är det viktigt att komma ihåg att monarkin var långt ifrån dess enda offer. Kyrkor plundrades och stängdes, samtidigt som präster och nunnor avrättades eller fördrevs ur landet.
När julkrubbor förbjöds föddes en tyst motståndsrörelse i Provence i södra Frankrike. Små enkla figurer började tillverkas som föreställde människor med tidstypiska yrken. Dessa figuriner, präglade av lokalpatriotism, ställdes fram i hemmen och skapade ett provensalskt samhälle i miniatyr. På julnatten kompletterades de i hemlighet med den heliga familjen.
Det är ingen tvekan om att i dagens Sverige är det judarna som lever närmast giljotinens skugga. Men det är heller inte alltid lätt att vara kristen, eller att ens vilja bejaka de kristna inslagen i vår kultur.
När vi nu närmar oss julen är kyrkportarna stängda, inte på grund av revolutionärer utan till följd av våra folkvaldas beslut. Ambitionen att hejda smittspridningen har lett till en kännbar inskränkning av religionsfriheten, samtidigt som konsumtionssamhällets katedraler får hålla öppet som vanligt.
Alla bör vara med och ta ansvar för att hejda pandemin. Men de senaste restriktionernas konsekvenser vittnar om en påfallande likgiltighet för människans andliga behov. Inför en sådan samhällsutveckling är det inte bara moraliskt riktigt, utan rent av nödvändigt att reagera.
När vi inte kan gå på adventskonsert eller delta i julotta, får vi hitta andra uttryck för vår längtan efter något som går på djupet i våra liv. Precis som för människorna i Provence för över 200 år sedan, blir det nu inom hemmets väggar som vi får manifestera vår önskan att även fortsättningsvis värna den religiösa dimensionen av julen.
Kanske är det dags att damma av familjebibeln och på julafton läsa högt ur Lukasevangeliet. Om du som många andra kommer att fira jul ensam framför tv:n, är det måhända med sändningen från midnattsmässan i Peterskyrkan som du ska avsluta kvällen. Och naturligtvis bör du ställa fram en julkrubba.
Allt detta är i sin enkelhet protesthandlingar mot en tidsanda som snörper på munnen åt religionens betydelse för så många människor i vårt land. Det är en manifestation som du kan delta i, även om du själv saknar tro. Helt enkelt därför att ett land som inte respekterar och värdesätter människors sökande efter helighet, är ett kallt land.
Jonatan Lönnqvist är musiklärare och sångpedagog.