Likt New York Times gjorde DN stor sak av att antalet personer som dödats av polisen ökat sedan 2019. Förra året dödades 1 226 personer, 18 procent fler än 2019.
Skulden för denna utveckling läggs av såväl NYT som DN rakt på polisen. DN poängterar att insatser har gjorts i USA för att förbättra polisutbildningen men att ”trots detta fortsätter antalet människor som dödas av polisen i USA att öka varje år”.
Av kartläggningen framgår dock att antalet obeväpnade personer som dödas av polisen minskat markant, från 153 personer 2019 till 53 förra året. Att fler dödas beror alltså på att fler angriper polisen med vapen.
Poliser, oavsett om det är i USA eller Sverige, bör inte klandras för att de i nödvärn skjuter någon som riktar ett skjutvapen, kniv eller annat livsfarligt tillhygge mot dem. Det ingår inte i en polis arbetsbeskrivning att dö på jobbet. Det är dock inte nödvändigtvis fel av polisen att skjuta obeväpnade personer heller.
Tänk att du är polisen. Du är normalstor. Plötsligt kommer ett 140-kilos muskulöst monster till man springandes rakt mot dig och vrålar att han ska slå ihjäl dig. Han är obeväpnad, men gigantisk. Vad gör du? Om du har elpistol, pepparspray eller batong försöker du bestämt använda dig av dem. Men de fungerar inte alltid och monstermannen är nu bara några meter ifrån dig. Du vet att om han når fram till dig krävs det blott en högerkrok för att du ska slås medvetslös. Vem vet vad du gör, men vore det definitivt fel att skjuta? Nej.
En avgörande aspekt i frågan om ”dödligt polisvåld” är alltså om de fysiska angreppen mot polisen ökat eller minskat. De beväpnade angreppen har bevisligen ökat. Huruvida de obeväpnade angreppen ökat eller minskat framgår inte. Kanske har de minskat, eller kanske har insatserna att ge polisen bättre elpistoler, bättre närkampsträning, och bättre scheman så att de slipper jobba ensamma gett resultat och gjort polisen bättre på att hantera obeväpnade men fortfarande livsfarliga individer.
De enda egentliga slutsatserna som går att dras av New York Times kartläggning är att antalet beväpnade angrepp mot polisen ökat, och att antalet fall då obeväpnade dödas av polisen minskat. Båda de slutsatserna hade varit mer rimliga rubriker och vinklar på nyhetsartiklarna.
I stället väljer man en ensidig vinkling som bidrar till en skev bild av polisens arbete och kan leda till att angreppen mot polis ökar.