Mästaren har misslyckats fler gånger än vad nybörjaren ens har försökt. Dessa bevingade ord kommer från serietecknaren Stephen McCranie. Vi lär oss genom att misslyckas, träna mer och sedan försöka igen. Den som förväntar sig att varje sekund av övning ska vara kul kommer snart att ge upp, eftersom det är jobbigt att anstränga sig.
Den som ändå fortsätter att kämpa – oavsett om det handlar om att lära sig teckna, spela piano eller att räkna och skriva – kommer dock att bli rikligt belönad. Känslan av att ”det här kommer aldrig att gå”, som är en naturlig del av processen, infinner sig alltmer sällan. Ju mer vi sliter, desto roligare blir det.
Nyligen publicerade Ämnesläraren (14/5) resultatet av en enkätundersökning där 5 000 lärare svarat. Där framkommer att nio av tio lärare anser att elevernas uthållighet har försämrats de senaste åren. Det överensstämmer med min erfarenhet och alla de samtal jag haft med kollegor genom åren.
Lärarnas egna teorier om vad detta beror på handlar bland annat om att barnen vant sig vid att få snabba kickar i den digitala världen. En lärare beskriver det som att han numera måste bedriva ett slags Tiktok-pedagogik för att bibehålla elevernas fokus. Stoffträngseln i skolämnen där väldigt mycket ska bockas av vilket ger mindre tid till fördjupning och repetition är en annan tänkbar delförklaring.
För är det något elever behöver så är det mängdträning, alltså att få jobba med samma sak om och om igen till dess att kunskaperna har befästs. Då måste det också finnas tid till att öva och inte ideligen producera sådant som ska lämnas in och bedömas. Att nöta gynnar dessutom inte bara inlärningen utan även uthålligheten som sådan.
Tyvärr har det i skolans värld länge funnits en faiblesse för det som kallas lustfyllt lärande. Likt många andra pedagogiska trender bygger den på ett korn av sanning. En skicklig lärare kan skapa en atmosfär av arbetsglädje även när stoffet är svårtuggat och det är definitivt värdefullt. Men en övertro på det lustfyllda leder i förlängningen till att man gör eleverna en björntjänst när de invaggas i tron att de kan lära sig saker utan att det någonsin kostar något i form av egen uppoffring. Konsekvensen blir att barnen misslyckas och ger upp. Vi måste lära dem att torka tårarna och ta nya tag – leendet när de lärt sig är både deras och lärarens belöning.
Jonatan Lönnqvist är sångare och pedagog.