Industrin i norr är livsviktig och modern

Marie Nilsson, ordförande i fackförbundet IF Metall, är ny krönikör på sidan 2 i NSD.

Marie Nilsson, ordförande i fackförbundet IF Metall, är ny krönikör på NSD:s ledarsida.

Marie Nilsson, ordförande i fackförbundet IF Metall, är ny krönikör på NSD:s ledarsida.

Foto: Brian Predstrup

Krönika2020-01-15 03:55
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

För mig som förbundsordförande i IF Metall är det en ära att få skriva krönikor i Norrbottens största dagstidning. Vilket industrilän ni är! 

Skogen, malmen och vattenkraften lägger grunden för en norrbottnisk industriproduktion som är både livsviktig och modern.

IF Metall organiserar Sveriges industriarbetare. Vi är över 300 000, och vi finns över hela landet. 

De produkter vi tillverkar använder människor varje dag, kanske utan att ens reflektera över det. Kranen som fyller vattenglaset, fibern som streamar tv-serier, tabletten som lindrar huvudvärken och bilen som står i garaget. Vi får helt enkelt Sverige att funka.

Idag levererar den svenska industrin spetsteknologi i världsklass, som drar in stora exportinkomster och är med och betalar välfärden. Dessutom är industrin livsviktig för att lösa klimatutmaningen, eftersom ny grön teknik och produktion är avgörande. 

Ett lysande exempel på det är SSAB i Luleå, som just nu utvecklar en teknik för att tillverka stål utan kol.

Det sägs ibland att den svenska industrin sysselsätter allt färre. Men sanningen är att industrin är en motor i svensk ekonomi. Varje industriarbetare sysselsätter en person i en annan bransch. 

Finans, IT, städning, löneadministration, transporter och restaurangverksamhet är exempel på verksamheter som industriföretag numera köper in istället för att utföra själva. Varje industrijobb ger alltså ringar på vattnet och skapar ytterligare arbeten i tjänste- och servicesektorn.

I år är det avtalsrörelse. Nästan 500 kollektivavtal ska omförhandlas, och omkring tre miljoner löntagare berörs. 

Industrin är först ut att förhandla, eftersom Industriavtalet mellan facket och arbetsgivarna sätter den lönenorm för den svenska arbetsmarknaden som ger både riktiga löneökningar (alltså löneökningar som inte äts upp av inflationen) och fler jobb.

Varje avtalsrörelse hävdar arbetsgivarna att vi står vid randen till en ekonomisk katastrof. Men faktum är att svensk industri har en bra lönsamhet och en stark konkurrenskraft. Den avmattning vi ser, är från mycket höga nivåer till mer normala. 

Vi har råd att fortsätta höja lönerna, och att satsa på dem som tjänar minst. Det finns inga skäl att öka vinsterna ytterligare på lönernas bekostnad.

I 20 års tid, utom ett år under finanskrisen, har industrinormen inneburit riktiga löneökningar. Inte bara åt industriarbetarna – utan åt de flesta svenska löntagare. 

Så ska det fortsätta även i årets avtalsrörelse. Vi i IF Metall är redo för kraftmätningen med arbetsgivarna. För vi får Sverige att funka.