I Tyskland blir förolämpningar rättssak

Ingår det i jobbet som yrkespolitiker att tåla förolämpningar från medborgarna? Frågan ställdes på sin spets i Tyskland i våras.

Tyskland har sedan coronapandemin sänkt tröskeln för vad politiker får tåla från vanligt folk.

Tyskland har sedan coronapandemin sänkt tröskeln för vad politiker får tåla från vanligt folk.

Foto: Pixabay

Krönika2024-11-28 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

 Den 64-årige pensionären Stefan Niehof i Bayern lade upp en bild på ekonomiminister Robert Habeck (De gröna) i sociala medier. Under bilden stod det "Schwachkopf Professional", en ordlek som kan översättas till "Professionell dumskalle" och driver med kosmetikaföretaget Schwarzkopfs slogan.

Häromveckan väcktes Niehof tidigt en morgon av att polisen knackade på hans dörr, misstänkt för förtal och hets mot folkgrupp. En husrannsakan genomfördes och hans padda beslagtogs. Niehof har varit noga med att påpeka att båda poliserna agerade professionellt, även om han fann situationen smått löjeväckande.

Från början rapporterades det att Habeck själv varit den som först upprättade anmälan, vilket bidrog till den allmänna ilskan. Det var dock inte riktigt sant. För att göra saken ytterligare komplicerad uppges Niehof också ha postat en bild med ett antisemitiskt budskap, vilket kan ha varit ytterligare en grund för husrannsakan.

Oaktat de exakta omständigheterna har händelsen utlöst en häftig debatt om ömfotade politiker och vad man som privatperson ska få skriva om makthavare utan att få besök av polisen.

Robert Habeck har som princip att anmäla alla misstänkta förtal mot honom som han får kännedom om. Över 800 anmälningar har tagits upp, överlägset flest av alla tyska toppolitiker. Somliga menar att det är helt rätt. Varför ska man acceptera hat bara för att man är politiker? Andra menar att Habeck gör sig till åtlöje och bekräftar bilden av en världsfrånvänd elit. Kritiker lyfter också att Angela Merkel inte brydde sig om att väcka åtal för förtal en enda gång under sin tid som förbundskansler, trots att hon fick hat riktat mot sig hela tiden.

Det finns ytterligare ett skäl till att Habeck kan göra så många anmälningar. När coronapandemin rasade som värst riktade många tyskar sin ilska och frustration mot politikerna. För att skydda de folkvalda höjdes därför straffet för den som förolämpar eller på annat sätt kraftigt försvårar för en politiker att utöva sitt yrke. Därmed sänktes även tröskeln för myndigheterna att agera mot privatpersoner.

Men nog skaver det rejält när staten använder sitt fulla våldsmonopol för att knacka på hos pensionärer som postat halvtama förolämpningar i sociala medier. Tröskeln för att få hembesök måste rimligen ligga högre än så.

Erik Thyselius är utrikesdebattör och fri skribent.