I Sverige bygger vi nu många murar

Vad vi kan kalla en geografiskt styrd regionalisering, en uppdelning av Sverige, är i full gång.

På ena sidan de gator där barn jag lekt. Alla minnen. På andra sidan en vuxen människas liv.

På ena sidan de gator där barn jag lekt. Alla minnen. På andra sidan en vuxen människas liv.

Foto: Pexels/Pixabay

Krönika2020-10-23 03:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

Sammanhållningen och solidariteten bland människor inom en landsände stärks på bekostnad av de utanför. Götaland, Svealand och Norrland är på väg tillbaka och det handlar inte om identitetsmarkörer. Det är allvarligare än så.

Var kommer du ifrån? Jag har övergått till att svara Svealand. I helgen åker jag till Skåne och där flaggas det stolt alla dagar i veckan. Men flaggan, som är en symbol för suveränitet, har ett gult kors på blodröd botten här.

Rapporterna från de stora städerna, där media och journalisterna bor, talar om parallella samhällen i förorterna. Om utanförskapsområden som rullar på av sig själva. Områden dit staten inte vill eller lyckas nå. Samhällen där regionala regler trumfar rikets lag. Platser där etniskt och kulturellt likasinnade bor.

Liknande strukturer kan hittas även på landsbygden och det behöver inte vara dåligt. Det kan till och med vara bra. Men denna regionalisering är något som vi faktiskt behöver tala om.

Folkvalda i Haparanda menar att delar av svensk lagstiftning med fördel borde bytas ut mot finländsk lagstiftning. Folkvalda i Norrbotten menar att deras utbyggnad av elproduktionen ska användas till lokal förädling. Om sörlänningarna vill ha mera el får de snabba på med vindsnurrorna på hemmaplan. Sen har vi dem med egen republik, Jämtarna, som lackade ur när polisen inte fick stopp på stöldligorna och därför ansåg att de behövde göra jobbet själva. Och så här fortsätter det.

Uppdelningen uppstår när faktiska eller upplevda förändringar sker på bekostnad av landsbygden, när vinster flyttar utomläns, när regionala sociala och ekonomiska skillnader uppstår, när solidaritet bara går åt ett håll, när maktförlusten blir påtaglig och när trams hotar hela verksamheter.

Sverige bygger nu murar mellan landsdelarna och själva konstruktionen av dessa murar, som blir ett slags regel- och handelsfilter, behöver vi vara mer eniga om. Syftet med varje mur är att stoppa läckage av rikedom och hindra inflödet av en massa trams. Det är hög tid att först se fenomenet och sen tala med varandra om det innan murarna är färdigbyggda.

Visst kan vi ha ett mer uppdelat Sverige. Det kanske är bra att medborgarna hamnar närmare besluten och sina egna skattekronor. Det skulle dessutom krympa statens kassa och manövreringsutrymme till förmån för människorna i dessa områden.

Det skulle inte förvåna mig om det som en symbol för självbestämmande och frihet redan till sommaren kommer att vaja allt fler landsbygdsflaggor.

Rickard Axdorff är fristående miljödebattör och ordförande i Naturbrukarna.