I valkampanjen 2005 korrigerade Torypartiet utsagan med budskapet ”Det finns något sådant som ett samhälle, det är bara inte samma sak som staten”. Det låg närmare vad Thatcher egentligen hade menat. I lika hög grad som Thatcher var marknadsliberal var hon även konservativ och stod upp för gemenskaperna och för traditionen. Hon personifierade, likt sin samtida Ronald Reagan, den liberalkonservativa idétraditionen. I Sverige bars samma idéer av politiker som Gösta Bohman och tänkare som Hans L Zetterberg.
När Moderaterna nyligen presenterade ett förslag till nytt idéprogram kodifierades partiets rörelse tillbaka till det liberalkonservativa idéarvet. Hans L Zetterbergs ande svävade över skrivningarna om ”det allsidiga samhället”. Det allsidiga samhället var ett bärande tema i det programarbete Zetterberg bedrev för partiets räkning under 80- och 90-talen och beskrev en liberalkonservativ vision för framtiden. Det var en vision som var ”konservativ i den lilla världen och liberal i den stora världen”. Centralt för Zetterbergs tänkande var värnandet av civilsamhället, det vill säga samhället bortom politiken.
Det svenska civilsamhället blomstrade under det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet i form av folkrörelser, föreningsliv, församlingsliv, småföretagande och ett rikt kulturliv på frivillig grund. Det välstånd som möjliggjordes av den snabba industrialiseringen hade ännu inte sugits in och ätits upp av den svällande statsapparaten, som skulle ske under efterkrigstiden. Befrielsen av detta numera kuvade civilsamhälle var enligt Zetterberg den svenska högerns viktigaste uppgift, eftersom ”samhället var större än staten”.
I dagens Sverige används begreppet ofta för att beskriva de skattefinansierade organisationer som iklätt sig de gamla folkrörelsernas skrud. Gång efter annan läser vi hur dessa blivit medel för diverse bidragsfusk från politiska och religiösa extremister. Några folkrörelser är det knappast frågan om längre. Bidragsberoendet har gjort dem irrelevanta.
Den marknadsliberala vågen under 1980- och 90-talen medförde mycket gott, men ännu återstår den politiska högerns viktigaste uppgift: att befria det civila samhället från politikens bojor. Att ordet ”civilsamhälle” endast förekommer en enda gång i förslaget till nytt moderat idéprogram visar att partiet har en bit kvar på resan tillbaka till Zetterbergs liberalkonservatism.
Lars Anders Johansson är poet, musiker och journalist.