I kontrast mot den försiktiga Merkelepoken ska denna nya konstellation utmärkas av att den har tydliga mål, att den följer tydliga principer och värderingar och att den agerar istället för att bara reagera.
Socialdemokratiska SPD, liberala FDP och miljöpartiet Die Grünen gör anspråk på att angripa utrikesfrågorna på ett nytt sätt. Tyskland ska till exempel enligt koalitionsavtalet föra en feministisk utrikespolitik. Utrikespolitiken ska bli värderingsbaserad. I stället för att satsa motsvarande två procent av bruttonationalinkomsten på försvar, vill man satsa tre procent på ”internationellt agerande” – utöver militärt försvar även diplomati och utvecklingspolitik.
Skillnadenblir dock inte så stor ändå. Det saknas strategier för genomförande. En del av vad partierna har kommit överens om verkar också optimistiskt i överkant. När det gäller Ryssland skriver koalitionen att den vill föra en konstruktiv dialog och tillgodose båda ländernas intressen på grundval av folkrättens, de mänskliga rättigheternas och den europeiska fredsordningens principer.
Samtidigt är det allmänt erkända problemet att Ryssland definierar sina intressen i konflikt med dessa principer. Ett samtal som förs på orealistiska premisser riskerar att bli åtminstone ensidigt.
Intressant att notera är också vad som inte står i avtalet. Den övergripande ansatsen är att sätta större tilltro till politiken – men det som för omvärlden är den överlägset tydligaste politiska frågan, den om gasledningen Nord Stream mellan Ryssland och Tyskland, flyttas av koalitionen utanför politikens domän. Gasledningen nämns därför överhuvudtaget inte i avtalet.
Och det är inte den sista realpolitiska avvägningen som kommer att behöva göras. En värderingsstyrd politik gentemot Kina, till exempel, är lätt att enas om i teorin men innebär svåra beslut i praktiken. Jens Thurau vid Deutsche Welle bedömer det sannolikt att utrikespolitiken kommer att bli en ständig källa till konflikt inom koalitionen.
Die Grünen som har fått utrikesministerposten vill ha mer förändring, medan SPD med förbundskansler Olaf Scholz eftersträvar kontinuitet och försiktighet.
Stridsfrågan blir därmed inte enbart vilken politik som ska drivas, utan var utrikespolitiken ska utformas.
Daniel Braw är utrikesdebattör och pol. sek. för KD i Region Kalmar län.