Gröna Tyskland avindustrialiseras

Prognoserna har länge pekat åt fel håll och kritikerna varnade redan när regeringen tillträdde för bristerna i den ekonomiska politiken.

När tyska nationalklenoden Volkswagen varnade för att man kan behöva lägga ned tre fabriker började verkligheten sjunka in. De grönas politik avindustrialiserar Tyskland i ett högt tempo.

När tyska nationalklenoden Volkswagen varnade för att man kan behöva lägga ned tre fabriker började verkligheten sjunka in. De grönas politik avindustrialiserar Tyskland i ett högt tempo.

Foto: GJP/AP/TT

Krönika2024-11-01 03:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

Framför allt var det De grönas inflytande över ekonomin som bekymrade. Och farhågorna har besannats. Till en början gick det att avfärda som olyckskorpar dem som varnade för att industrier och företag skulle börja lämna Tyskland på grund av de stigande energipriserna och tempot i den gröna omställningen. Ekonomiminister Robert Habeck (De gröna) lovade gång på gång att framtiden, trots allt, var ljus. 

Nu är avindustrialiseringen av Tyskland i full gång. I augusti kom en rapport som visade att hisnande 40 procent av alla industriföretag funderade på att lägga delar eller hela produktionen utomlands. Men det är först med nyheten om att nationalklenoden Volkswagen hotar att lägga ned hela tre fabriker i Tyskland som stundens allvar på allvar har sjunkit in.

I tider av kris borde förbundsregeringen agera samfällt. I stället anordnades två olika konferenser på samma dag som båda handlade om vad regeringen kan göra för att stötta näringslivet. Finansminister Christian Lindner och dennes liberala FDP agerade värd på den ena mötet, som besöktes av representanter från de mindre och medelstora företagen. Förbundskansler Olaf Scholz (SDP) tog senare samma eftermiddag emot företrädare för den tunga industrin. Det samlade intrycket uppges av de som varit på plats ha varit förvirrat och splittrat. Att relationen mellan Lindner och Habeck är bottenfrusen gör inte saken bättre. 

Den bittra sanningen är att Tysklands ekonomiska dikeskörning kommer att fortsätta så länge politikerna håller fast vid att genomföra den så kallade “Energiewende” till varje pris. Att energiintensiva och tunga industrier lägger ned eller flyttar produktionen är bara början. Den som fortfarande tror att De gröna är på rätt spår kan med fördel läsa Habecks vision för framtidens elnät. Där står att Tyskland ska gå från ett system med "oflexibel efterfrågan” till “flexibel”. I klartext betyder det att el bara ska användas när den är tillgänglig. I praktiken kommer det omöjliggöra för verksamheter som måste ha el dygnet runt. Industrier till exempel. 

Än så länge finns det inget exempel på ett land som lyckas öka välståndet samtidigt som energiförbrukningen minskat. Sambandet mellan liten energiförbrukning och litet välstånd är dock välbelagt. I värsta fall kommer tyskarna att få uppleva detta i en inte alltför avlägsen framtid.

Erik Thyselius är utrikesdebattör och fri skribent.