Om det var möjligt att gå tillbaka och ändra hur vi agerat gentemot Ukraina respektive Ryssland, visst skulle vi väl göra det? Stärka vårt utbyte med Ukraina för flera år sedan för att ge landet bättre förutsättningar att utvecklas och försvara sig och för att visa Ryssland att Ukraina har omvärldens stöd – inklusive vårt.
Jag hoppas att vi skulle göra det om det var möjligt. Det vore nämligen det rätta. Nu spelar det kanske ingen roll. Det är bara ett tankeexperiment och med rätt begränsad användbarhet i verkligheten. Men det kan ge oss en fingervisning om hur vi bör agera i ett annat pressande läge, nämligen i förhållande till Taiwan.
Taiwan är inte Ukraina, det finns mycket som skiljer de båda länderna åt. Det fokus som ändå har hamnat på ön i samband med Rysslands krig är dock inte helt oförtjänt. Taiwan lever också med en stor och aggressiv granne. Till skillnad från Ryssland har Kina dock gjort väldigt uttryckligt att ambitionen är att ta kontrollen över sin demokratiska granne. Återföring kallar den kommunistiska kolossen det hela, trots att Kommunistkina aldrig någonsin har kontrollerat Taiwan.
Kinas president Xi Jinping har dessutom bestämt sig för att gå till historien som landets största ledare någonsin, större än Mao. Detta bland annat genom att bli den som tar över Taiwan. Aggressiviteten gentemot den demokratiska lilla grannen har ökat väsentligt under Xis år vid makten. Och efter att Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, nyligen besökte ön markerade Peking genom att genomföra en stor militärövning där, bland annat, Taiwans luftrum kränktes flera gånger och missiler sköts över ön. Kina övade inte att invadera Taiwan men väl att sätta landet i en militär blockad.
Taiwan behöver allt stöd det kan få från omvärlden. Detta har vi vetat i många, många år. Ändå har Sverige valt att i ett läge när säkerheten i det taiwanesiska sundet är mer spänt än tidigare trappa ned våra relationer till världens kanske mest hotade demokrati. UD:s inofficiella representant på ön har i flera år bara varit där på deltid vilket kritiserats bland annat av svenska företag, något Kinamedia har skrivit om. Även taiwaneserna har märkt det.
Vi borde göra allt vi kan för att stärka utbytet med Taiwan och sända viktiga signaler till Kina om vad som accepteras. I stället gör vi återigen tvärtom. Det är skamligt och tjänar inte som annat än skäl till att säga att vi har varit naiva i framtiden. Gör om och gör rätt.