Företagen flyr för att slippa Putin

Att Rysslands invasion skulle leda till en massflykt av västerländska företag var oväntat, men effekten kan inte avskrivas.

Spotify är ett av de många företag som har upphört med sin verksamhet i Ryssland efter invasionen.

Spotify är ett av de många företag som har upphört med sin verksamhet i Ryssland efter invasionen.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Krönika2022-03-10 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

Listan över företag som har meddelat att de upphör med sin verksamhet i Ryssland är numera mycket lång. På den finns bokningstjänsten Airbnb, sprittillverkaren Diageo, motorcykeltillverkaren Harley-Davidson och modehuset Prada. Där finns banker, biltillverkare, företag i underhållningsbranschen och medier. Listan över företag som har en betydande exponering i Ryssland och fortfarande finns kvar där är kort och krympande.

En aspekt är att företag i dag är mer påpassade än någonsin. De avkrävs besked och tar oftare ställning i värderingsfrågor. Att bli kvar på den ryska marknaden tolkas som ett uttryck för sympati med presidenten Vladimir Putin och hans krig mot grannlandet.

Ukrainas försvarskamp har också mobiliserat världsopinionen. Företag som blir kvar i Ryssland riskerar att bli bojkottade av kunder på andra marknader som är mycket större.

Effekten av denna företagsflykt på rysk inrikespolitik eller på krigets utveckling är naturligtvis omöjlig att isolera från effekterna av alla andra åtgärder. Kanske är den inte så stor. Ett ryskt styre som inte reagerar på de hårda sanktioner som omvärlden har infört, bekymras antagligen inte heller av att vissa varor och tjänster upphör att finnas tillgängliga.

Befolkningen har rimligtvis också större problem än att utbudet av globala varumärken minskar, när ekonomin befinner sig i kris och rubeln har förlorat mycket av sitt värde. Det är inte säkert att man hade kunnat köpa så mycket av de produkter som nu försvinner.

Å andra sidan innebär företagens uttag en mycket konkret påminnelse om att ingenting är som det brukade i Rysslands relation till omvärlden.

Bland de företag som har lämnat eller begränsat sin närvaro i Ryssland finns flera av dem som kan sägas symbolisera en modern livsstil – Netflix, Spotify, Youtube, McDonald’s, Ikea och H&M. Att företag av denna karaktär etablerade sig i Ryssland sågs en gång som ett tecken på att Ryssland lämnade det sovjetiska arvet – när de nu lämnar Ryssland är frågan vad landet blir i stället.

Och när både den ekonomiska och den praktiska möjligheten att köpa varor som i övriga världen betraktas som självklarheter försvinner på samma gång, torde åtminstone delar av den ryska befolkningen ställa sig frågan vad den ”särskilda operationen” i Ukraina egentligen skulle vara bra för.

Daniel Braw är utrikesdebattör och pol sek för KD i Region Kalmar län.