För den som drabbas kan det ge djupa sår

Juristen Sonia Ericstam skriver regelbundet på NSD:s ledarsida. Den här gången handlar det om barnfridsbrott.

Barn tvingas ofta bevittna våld som deras anhöriga utsätts för i hemmet, och dessa barn påverkas också negativt av vad de sett.

Barn tvingas ofta bevittna våld som deras anhöriga utsätts för i hemmet, och dessa barn påverkas också negativt av vad de sett.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Krönika2019-10-28 03:49
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att det är brottsligt att slå sin partner är självklart. Snart kan det även vara ett brott gentemot barnet som tvingas se på. En majoritet i riksdagen vill stärka det rättsliga skyddet för barn som bevittnar våld och vissa andra brott mellan familjemedlemmar.

Det är knappast en ny företeelse att barn ofta bevittnar våld som deras anhöriga utsätts för i hemmet, och det är inte heller en ny företeelse att dessa barn påverkas negativt av vad de sett. Det rör sig om ett stort antal barn i Sverige, en grupp som riskerar att drabbas både kortsiktigt och långsiktigt av sina upplevelser. Utöver den skada det i sig innebär att bevittna våldet är dessa barn ofta utsatta för högre risker än andra barn för att själva utsättas för våld. 

Studier har även visat att barn som bevittnar våld i hemmet löper en stor risk att utveckla självskadebeteenden i vuxen ålder.

Det handlar om en av de mest skyddslösa grupperna i samhället och det är positivt att krafttag nu tas för att stärka deras skydd. Utredningen som föreslagit att det nya brottet barnfridsbrott införs konstaterar att det idag händer att barnen hamnar mellan stolarna i ett system där polisen, socialtjänsten och sjukvården saknar effektiva verktyg för att erbjuda dem skydd. 

Ett problem är att polisen har svårt att nå barnen, dels för att gärningarna som deras familjemedlem utsatts för inte utreds som brott mot barnen, dels för att barnens vårdnadshavare kan hindra att polisen hör barnen. Eftersom barnen saknar status som brottsoffer kan inte rättsväsendet erbjuda något dem skydd.

Ett barn är ofta lojalt mot sin förälder, även mot en förälder som slår. Det är vanligt att barn vars föräldrar dömts i domstol på grund av något som barnet berättat om drabbas av skuldkänslor. Det är därför viktigt, som utredningen uppmärksammar, att de som ansvarar för att utreda gärningarna är medvetna om den lojalitetskonflikt som barnen kan uppleva.

”För den som drabbas så kan det riva upp sår som aldrig läks”. Orden kommer från ett bevingat tal som Olof Palme höll i mitten av sextiotalet, och det handlade egentligen om fördomar (talet har förresten blivit tonsatt av hiphopbandet Latin Kings för ett par år sedan). 

De skulle kunna användas i motiven till det nya lagförslaget. Om införandet av det nya brottet barnfridsbrott leder till att färre barndomar präglas av hot, skrik och glassplitter är det värt varenda ansträngning.