För att förstå svenskarna måste man förstå våra visor

Ju mer man bläddrar i en sångbok, desto mer inser man att den tid vi lever i är sammanlänkad med det förflutna.

Vad är Tomas Ledins Sommaren är kort om inte det svenska vemodet i modern tappning?

Vad är Tomas Ledins Sommaren är kort om inte det svenska vemodet i modern tappning?

Foto: Anders Wiklund/TT

Krönika2023-04-25 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

När jag studerade i New York blev jag ombedd att framföra svenska sånger på en konsert. Jag valde ut fem romanser av Wilhelm Stenhammar och tog med dem till min sångpedagog så att vi skulle kunna gå igenom eventuella sångtekniska svårigheter.

När jag berättade vad sångerna handlade om, undrade han om dessa texter var typiska för svenska kompositioner. Han tyckte helt enkelt att lyriken var fruktansvärt deprimerande. Jag förklarade att han nu hade fått möta det svenska vemodet.

Vi svenskar går hela långa vintern och längtar efter sommaren. När den väl kommer sörjer vi att den ljusa och varma årstiden är så kort. Denna saliga smärta är ett återkommande tema i den svenska sånglitteraturen ända fram till våra dagar. Vad är Tomas Ledins Sommaren är kort, om inte det svenska vemodet i modern tappning?

Något annat som märks i svenska sånger är vår relation till naturen – havet, åkern, fjället och skogen. Om man öppnar en visbok blir det snabbt tydligt var vi har våra rötter.

Vi finner sångtexter som handlar om sjömän, pigor, gruvarbetare, fäbodstintor, bönder och kolare. De skildrar ofta en fattig tillvaro där man fick vara glad om man en helgdagskväll hade eld, kött och brännvin till tröst. Ett liv där naturens nycker kunde vara skillnaden mellan överlevnad och att svälta ihjäl.

Detta är vår gemensamma berättelse som har präglat den svenska mentaliteten. Vill man förstå svensk historia gör man klokt i att läsa en bok som skildrar valfri epok. Men vill man förstå det svenska kynnet kan man öppna en sångbok, för där finns vår folksjäl i klingande toner.

Många vittnar om att det inte är lätt att komma oss svenskar nära inpå livet. Att som invandrare utforska den svenska kulturen är inte alltid enkelt, givet vårt reserverade sätt – det tar tid att lära känna oss.

Därför borde alla nyanlända som ska bli en del av vårt samhälle få en svensk visbok. Den som ännu inte lärt sig så mycket svenska kan med fördel börja med barnvisorna. Alice Tegnérs blåsippa kan vara en början som så småningom leder vidare till Evert Taubes gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol.

Den svenska kulturen finns förborgad i vår sångtradition och vemodet är ofta närvarande. I en typisk svensk visbok samsas vår tids poplåtar med musik som går ända tillbaka till medeltiden, men det är många gånger mer som förenar dem än som skiljer dem åt.

Jonatan Lönnqvist är sångare och pedagog.