Allmän kurs som ersätter gymnasiestudier är folkhögskolornas hjärta, men det erbjuds även andra utbildningar och kurser.
Exempelvis kan man vid Sunderby folkhögskola utanför Luleå gå konstskola eller läsa till behandlingsassistent. Älvsby folkhögskola erbjuder både möbellinje och vårdbiträdesutbildning. På Framnäs finns en musiklinje som lockar deltagare från hela landet.
När folkhögskolorna växte fram kallades de ibland ”bondehögskolor”. Bönderna hade fått en ökad politisk representation och nu gällde det att förbereda dem som skulle vara med och bestämma. Men det fanns också behov av yrkesutbildning, i takt med att jordbruket förändrades och nya metoder krävde nya kunskaper.
Snart bildades dock många folkhögskolor med koppling till folkrörelserna, såsom arbetarrörelsen och frikyrkorörelsen. Folkhögskolorna har stått för en värdefull pluralism, både vad gäller huvudmän och inriktningar.
Under pandemin sköt den dåvarande regeringen till en halv miljard kronor som möjliggjorde 4 000 extra utbildningsplatser. Nu försvinner de pengarna, samtidigt som anslaget till folkbildningen – folkhögskolor och studieförbund – ligger kvar på en oförändrad nivå trots att allt blir dyrare.
I Tidöavtalet framgår att stödet till folkbildningsväsendet ska reformeras. Det har funnits ett omfattande fusk med statliga bidrag, men det har handlat om studieförbunden. Nu är det viktigt att regeringen inte kastar ut barnet med badvattnet och skär ned på den verksamhet som fungerar bra och gör nytta.
För många är folkhögskolan en andra chans eller en viktig språngbräda. Hälften av de som får grundläggande behörighet från allmän kurs går vidare till eftergymnasiala studier inom ett år.
Men folkhögskolan är mer än ett värdefullt alternativ till komvux. Många hittar äntligen ett sammanhang och får blomma ut där. Ett ställe där människor i olika åldrar och med olika erfarenheter möts och där livsresor kan ta oväntade vändningar.
Det finns en dimension av folkhögskoletanken som handlar om att utbildning har ett egenvärde. Att det är berikande att bilda sig och utvecklas som människa, även om det inte finns ett tydligt mål med studierna. Detta har den del av borgerligheten som helst mäter allt i ekonomiska termer, ibland haft svårt att hantera.
När det nu görs en översyn av folkbildningen, bör ingången vara att folkhögskolan är värd att bevara.
Jonatan Lönnqvist är sångare och pedagog.