Färre rättigheter för icke-muslimer

FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna garanterar samvets-, yttrande- och religionsfrihet och frihet att gå samman i organisationer.

Algeriets president Abdelmadjid Tebboune leder ett land där kristna förföljs och trakasseras systematiskt.

Algeriets president Abdelmadjid Tebboune leder ett land där kristna förföljs och trakasseras systematiskt.

Foto: Toufik Doudou

Krönika2024-10-01 03:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

Yttrandefriheten innefattar att man får kritisera och ifrågasätta religiösa och politiska åskådningar. I väst försvaras friheterna av lagar, lärs ut i skolorna och studeras vid universiteten.

Emellertid är friheterna under press. I Sverige har inskränkningar diskuterats i samband med koranbränningar. Vissa muslimska grupper har krävt förbud för kränkning av religion. FN har samma problem som Sverige. Länder som inte respekterar mänskliga rättigheter har begärt och fått medlemskap.

Det är välkänt att FN:s råd för mänskliga rättigheter med säte i Genève består av stater som Somalia, Qatar, Kina och Kuba, som inte respekterar de rättigheter de har åtagit sig att försvara. Den 2 juli i år inträffade dock något ovanligt, nämligen att rådet accepterade att där hölls en entimmes konferens organiserad av European Centre for Law and Justice, en kristen organisation. Ämnet var att Algeriet förföljer kristna och personer som kritiserar islam. Algeriet är medlem i FN sedan 1962, och den 1 juli i år blev landet dessutom medlem in i FN:s säkerhetsråd som en av dess icke-permanenta medlemmar för två år. 

Det framhölls vid konferensen att Algeriets konstitution erkänner mänskliga rättigheter men inte försvarar dem i praktiken. De algeriska myndigheterna sprider fientliga ”narrativ” om religiösa minoriteter och använder godtyckliga administrativa inskränkningar eller blasfemilagar. Man räknar med runt 100 000 kristna algerier. Myndigheterna har stängt alla protestantiska kyrkor utom en med argumentet att de inte har tillstånd att verka, men när kyrkorna lämnar in begäran om att få tillstånd, vägrar myndigheterna att registrera deras begäran. Kristna döms till fängelse för omstörtande verksamhet.

Det råder en klar brist på ömsesidighet mellan väst och länder med muslimsk befolkningsmajoritet, i det här fallet Algeriet. Väst erkänner friheter för muslimer, men stater med muslimsk majoritet erkänner inte friheter för icke-muslimer. Väst accepterar byggande av moskéer, men länder med muslimsk majoritet stänger kyrkor och accepterar inte att det byggs nya. Muslimer i väst klagar på islamofobi men nämner inte att islam över huvud taget inte accepterar religionsfrihet. När pressen i västländer använder ordet islamofobi utan att påpeka det här skeva förhållandet, bidrar de till desinformation.

Inger Enkvist är professor emerita i spanska vid Lunds universitet.