Något som vi alla fått vara med att betala för den här vintern. Nu försöker EU skyndsamt göra sig fri från gasberoendet och stimulera utbyggnaden av nya energikällor – främst i form av förnybar sådan.
Sverige är inte beroende av gas för sin uppvärmning men däremot av fjärrvärmesystemen, då mer än hälften av alla lokaler och bostäder värms med just fjärrvärme. Men för att fylla de ugnar som både producerar värme och el i landets kraftvärmeverk är man beroende av biobränsle, främst i form av olika restprodukter från skogen. Enligt branschorganisationen Energiföretagen står restprodukter som skadat virke, trädtoppar, grenar och sly för cirka 20 procent av bränslet.
Nu ligger det ett förslag på EU:s bord som kan sätta stopp för användningen av de här restprodukterna. Det handlar om revideringen av förnybarhetsdirektivet där Europaparlamentet vill klassa dessa som icke hållbara. Bakgrunden är att parlamentet inte vill att skog ska avverkas i syfte att eldas upp för att producera bioenergi. Det har förekommit i länder i öst, men är inte och kommer aldrig att vara, syftet med det svenska skogsbruket. Den svenska skogen avverkas ju för att producera trämaterial som binder koldioxid och ersätter fossilt material.
Skulle de här skogsprodukterna försvinna från marknaden står många kommuner i en liknande situation som Tyskland när Ryssland stängde av gasen: akut brist. Skillnaden är att biobränsle inte är fossilt utan en naturlig restprodukt. Det skulle innebära en ekonomisk katastrof för kraftvärmen med ökande kostnader och högre priser som följd. Risken är också uppenbar att man får ersätta med dyrare fossila alternativ. När Europa kämpar med att hantera energikrisen så behövs det fler alternativ.
Frågan ska avgöras i slutet av mars och är farligt nära att avgöras till Sveriges nackdel. Men nu återstår förhandlingar mellan ministerrådet och det mer aktivistiska Europaparlamentet. Här brukar ministerrådet stå för en mer verklighetsförankrad bild som tar hänsyn till de olika ländernas faktiska situation. Om inte kan det bli ännu dyrare för Sveriges värme- och elkonsumenter.
I den pågående energikrisen behöver världen snarare mer fossilfria alternativ. Fjärrvärmeverken är också bra att ha som avsättning vid skogsbränder eller kraftiga stormar – om alternativet är att virket ligger och ruttnar på marken.
Martin Berg är journalist med fokus på äganderätt och näringslivsfrågor.