Detta är striden omkring Nord Stream 2, gasledningen mellan Ryssland och Tyskland i Östersjön, ett tydligt exempel på. Att gasledningen ska färdigställas är ett uttalat tyskt mål. Lika tydlig är USA:s ambition att projektet ska avbrytas.
Den 18 mars meddelade den amerikanske utrikesministern Anthony Blinken att Biden följer i sina föregångares spår. Nord Stream 2 ses som ett ryskt geopolitiskt projekt med syfte att splittra Europa och försvaga den europeiska energisäkerheten.
Det är inte enbart i uppfattningen om projektet som länderna skiljer sig åt, utan också i synen på vilka metoder som är legitima. Biden fortsätter i Trumps spår med hot om sanktioner. ”Alla som deltar i färdigställandet av gasledningen riskerar amerikanska sanktioner och bör omedelbart avbryta arbetet med gasledningen”, sa Blinken. Ur det tyska perspektivet är sådana sanktioner mot aktörer i Tyskland illegitima.
Ett annat område där perspektiven skiljer sig åt är synen på Kina. Även här finns en kontinuitet mellan Biden och Trump, vars retorik var mer extrem än den grundläggande uppfattningen om behovet av att skydda amerikansk industri och amerikanska jobb.
Européer betraktar därtill i hög utsträckning Kina som en växande makt och USA som en krympande. I en undersökning gjord av European Council on Foreign Relations, ECFR, i januari uppgav 59 procent av de tillfrågade européerna att de trodde att Kina inom en tioårsperiod skulle vara en starkare makt än USA.
Skulle det bli en konflikt mellan USA och Kina, vill en majoritet i samtliga undersökta europeiska länder att deras land förhöll sig neutralt. Stödet för att stå på Kinas sida i en eventuell konflikt var minimalt i samtliga länder.
Men undersökningen bekräftar bilden av en alltmer utbredd uppfattning om att USA:s och Europas intressen skiljer sig åt. ”Även om både européer och amerikaner intar en allt tuffare hållning gentemot Kina, är deras långsiktiga mål lite olika. Amerikaner vill göra detta för att koppla loss sig från Kina och begränsa dess inflytande, medan européer (framför allt tyskar) fortfarande hoppas kunna leda Kina tillbaka till ett system som bygger på regler”, skriver Ivan Krastev och Mark Leonard vid ECFR i en kommentar.
Biden må vara en president vars tonläge är mer begripligt för européer. Men intressekonflikterna består.
Daniel Braw är fristående utrikesdebattör.