EU bortser från Afrikas energibehov

Det saknas inte ambitioner eller välklingande formuleringar när EU nu siktar på att uppdatera relationen till Afrika.

Macky Sall är Senegals president och i år även Afrikanska unionens ordförande. Han har tydligt kritiserat EU:s energipolitik för Afrika.

Macky Sall är Senegals president och i år även Afrikanska unionens ordförande. Han har tydligt kritiserat EU:s energipolitik för Afrika.

Foto: JOHN ANGELILLO

Krönika2022-02-10 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

Det kommande toppmötet mellan ledarna för EU och Afrikanska unionen beskrivs som ”ett unikt tillfälle att lägga grunden för ett förnyat och djupare partnerskap mellan AU och EU med politiskt engagemang på högsta nivå och baserat på förtroende och en tydlig förståelse av de ömsesidiga intressena”.

Men det saknas inte heller motsättningar. Afrikanska unionens nye ordförande Macky Sall, Senegals president, tog i sitt tal vid AU:s toppmöte nyligen upp en brännande sådan: offentlig internationell finansiering av gas. Att rika länder helt stoppar sådan finansiering kan tyckas vara en klok klimatåtgärd – men enligt Macky Sall kommer det att ”på djupet påverka och hindra våra ansträngningar för samhällsutveckling”. Att förvalta Afrikas gastillgångar är inte enbart ett sätt att stärka staternas ekonomi, det ger också möjlighet att ge fler tillgång till elektricitet.

Målkonflikten för Europa är uppenbar: å ena sidan finns högt satta klimatpolitiska ambitioner, å andra sidan finns lika högt satta ambitioner att utveckla relationen till Afrika och bidra till välstånd och tillväxt.

Relationen ska präglas av jämlikhet men beslut om investeringsstopp uppfattas som motsatsen. Som tidningen African Business sammanfattar budskapet i en rubrik: Västvärldens attityd till gas kan inte tillåtas hindra Afrikas utveckling.

I EU-dokumentet Mot en övergripande strategi för Afrika talas det optimistiskt om ett partnerskap för grön omställning och tillgång till energi där användningen av förnybara energikällor ska maximeras. Men efter vinterns elprischock i Europa, det uppmärksammade beroendet av rysk gas och taxonomin som innebär att EU för inre bruk har definierat kärnkraften som hållbar, framstår detta recept för Afrika inte som alldeles övertygande.

Som strategin samtidigt noterar är utmaningen betydande: ”För att möta behoven i en växande befolkning och ekonomi behöver Afrika fördubbla sitt energiutbud till år 2040 och förse 600 miljoner människor med elektricitet.” 

Inför toppmötet mellan EU och AU har Frankrikes president Emmanuel Macron beskrivit vad han ser som Europas prioriteringar i relation till Afrika. Det är investeringar, utbildning, hälsa, klimat, säkerhet och migration – men inte energi. Det är uppenbarligen inte en prioriteringsordning som afrikanska ledare helt håller med om.

Daniel Braw är utrikesdebattör och pol. sek. för KD i Region Kalmar län.