I tisdags kväll firades Taiwans nationaldag med en middag på Historiska museet. På plats fanns inte bara enkla politiska redaktörer utan även ett antal politiker från flera partier. Alla fyra partier i det så kallade regeringsunderlaget var representerade i någon mening.
Boriana Åberg är moderat riksdagsledamot och ordförande i den svensk-taiwanesiska parlamentariska vänskapsgruppen. Även Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark var där. Stödet för Taiwan har traditionellt varit starkt just inom Moderaterna. På middagen fanns även exempelvis liberalen Joar Forssell, kristdemokratiska ledamoten Lars Adaktusson samt Sverigedemokraternas Björn Söder.
Socialdemokraterna lyste i vanlig ordning med sin frånvaro. Så var det även när riksdagen sände sin första delegation någonsin, bortsett från valobservatörer, till Taiwan i april i år. Inte en socialdemokrat följde med. Och detta från regeringspartiet som påstått sig leda en demokratioffensiv i världen.
Samtidigt som trycket på Taiwan från Kina har ökat har Sveriges representation i landet minskat till något slags deltidsengagemang. Det är rent bedrövligt och givetvis något som har märkts av bland svenska företagare och inte minst från taiwanesiskt håll. Sveriges agerande mot Taiwan har inte varit något att stoltsera med.
Men runt hörnet väntar med hög sannolikhet en ny regering. Och som visats om och om igen är det partier med ett mer grundmurat stöd för den asiatiska ö-demokratin som ska ta över. Därmed finns all anledning att förvänta sig att Sverige rättar till de diplomatiska fel som har begåtts i förhållande till Taiwan.
Det mest rättvisa vore förstås att erkänna Taiwan som ett självständigt land, eftersom det är ett sådant. Men det skulle skapa stora problem i förhållandet till Kina och det är inte troligt att regeringen vill distraheras av detta när det finns så stora inrikespolitiska frågor att hantera. Men det bör i vart fall vara självklart att uppgradera den svenska representationen på ön. Inrätta ett så kallat House of Sweden där och arbeta aktivt för att stärka relationerna och utbytet mellan våra länder.
För egen del åker jag i morgon iväg till Taiwan på en veckolång studieresa för journalister från hela världen. Jag ser fram emot att få lära mig mer om detta fascinerande land samt hoppas att när jag kommer tillbaka har vi en ny regering som vågar stå upp för demokratin och Taiwan på riktigt.
Det borde faktiskt inte vara att hoppas på för mycket.