Min lågstadielärare, fröken Gustafsson, lärde sina elever att skriva enligt den gamla stilen i stället för den moderna skrivstil som 1975 infördes av Skolöverstyrelsen. Det innebär att jag exempelvis skriver ett gement r så att det liknar symbolen för talet pi.
Kanske är det som författaren Björn Ranelid nyligen skrev i ett inlägg på Facebook (15/5), att ”handstilen är en förlängning av människans själ utanför kroppen”. Han uttrycker där sitt ogillande över att flera generationer svenskar inte lärt sig skriva ordentligt för hand.
Kring detta resonerade även Isak Skogstad i en artikel i tidskriften Axess (2/22). Han beskriver där sin erfarenhet av att jobba som lärare på en anrik gymnasieskola i Stockholm. Eleverna var drivna, men många av dem lämnade in handskrivna prov där det knappt gick att tyda vad de skrivit.
Någon läsare vill nu kanske tona ned allvaret och peka på att det finns gott om bildade människor som skriver slarvigt. Men elevernas förmåga att forma bokstäver är bara toppen på ett isberg. Många skolbarn behärskar inte grundläggande skrivregler, som att inleda en mening med stor bokstav och avsluta med punkt. Stavningen brister, liksom förmågan att läsa och förstå texter.
Att skriva korrekt och prydligt har under lång tid fått stå tillbaka för annat, såsom att använda digitala verktyg med inbyggd stavningskontroll. De som har svårt för sig hänvisas till att lyssna på böcker, när de egentligen borde få extra lästräning. En del lärare låter klassen spela in videofilmer eller poddar, i stället för att skriva uppsatser. Elevers kråkfötter är helt enkelt det mest synliga symtomet på en skola som har gått vilse bland pedagogiska nymodigheter.
Skogstad lyfter i sin text att läsning i dag ses som grunden för alla skolämnen. Men samtidigt är det bara i svenskämnet som elevernas förmåga att skriva rätt och riktigt bedöms.
Låt mig därför föreslå något radikalt. Ålägg samtliga lärare att i sina ämnen sätta ett lägre betyg om eleverna slarvar med grammatik och stavning. Ge dem även mandat att rakt av underkänna prov som inte är skrivna med en läslig handstil.
Visst finns det elever som på grund av handikapp inte kan fatta en penna. Undanta dem. Och ta särskild hänsyn till dyslektiker. Men det krävs ett nytt förhållningssätt. Jag kan garantera att om elever ser sina betyg sjunka, kommer välskrivning snart att bli högsta mode bland tonåringar.
Jonatan Lönnqvist är sångare och pedagog.