Nobelpristagaren i litteratur Jon Fosse tänkte först inte komma till Stockholm, men han ändrade sig. ”Det är många saker som gjort Nobelpriset till Nobelpriset. Liturgin och själva ritualen, något får jag göra för att hålla i gång den”, sade han till TT.
Fosses sätt att formulera sig är inte förvånande. Det var just liturgin och det rituella som drog honom till katolicismen. ”Jag har alltid vördat en typ av mysterium och här, genom den katolska mässan fann jag den”, berättade Fosse i en stor intervju med teaterkritikern Lars Ring.
Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus konstaterade i SVT:s program 30 minuter att ”rätt mycket i livet är mysterier”. Vissa upprördes över att Modéus förutom Gud även nämnde kärleken och solnedgången som exempel på mysterier. Expressen svarade med att låta en lektor i rymdfysik förklara att jordklotet snurrar.
Men att vi förstår hur världen fungerar gör den inte mindre svindlande. Och livet kan vara ett existentiellt inferno även fast vi lär oss om kemin bakom förälskelser. Rituella handlingar – oavsett om de är uttalat religiösa eller inte – är ett sätt för oss att skapa hållpunkter och begriplighet i tillvaron.
Den här tiden på året är full av riter som är betydelsefulla även för de som kallar sig agnostiker eller ateister. Lucia med sina tända ljus, julbordet med allehanda obligatoriska rätter och julklappar som delas ut enligt en fastställd rutin. Ja, till och med blomman som överlämnas till barnens lärare i samband med terminsavslutningen har något rituellt över sig.
Ritualerna placerar oss i ett sammanhang och kan ge en förnimmelse av att våra korta liv är en del av något större. Till kyrkan går människor för att uppleva julnattens mysterium. Men det är också en plats där föräldrar förundras över att det egna barnet, som man tycker nyss var lika litet som Jesusbarnet, nu är med i julspelet eller sjunger i barnkören.
Religiösa ritualer strävar ofta efter att gestalta trons mysterium. Att exempelvis göra korstecknet är ett sätt att låta den inre tron få ett fysiskt uttryck. Men en fysisk handling – om det så bara handlar om att tända ett ljus i adventsljusstaken – gör också något med oss på insidan. Oavsett om vi sätter på oss en frack och går på Nobelfesten, eller tar på oss ett förkläde för att förbereda julmaten, svarar det rituella mot ett behov som vi människor har.
Jonatan Lönnqvist är sångare och pedagog.