Protesterna lär fortsätta i Brasilien

Stormningen av Brasiliens nationalkongress stöttas av en tredjedel av landets befolkning.

Anhängare till Brasiliens tidigare president Jair Bolsonaro på taket till nationalkongressen efter att de stormat byggnaden.

Anhängare till Brasiliens tidigare president Jair Bolsonaro på taket till nationalkongressen efter att de stormat byggnaden.

Foto: AP Photo/Eraldo Peres

Krönika2023-01-12 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

Händelsen har jämförts med när Trumpanhängare för två år sedan intog kongressbyggnaden. Och likheterna är många. Inte bara kring upploppen.

I oktober vann Arbetarpartiets Luiz Inácio Lula da Silva över Liberala partiets Jair Bolsonaro som varit Brasiliens president sedan 2019. Lula är således åter på den presidentpost han hade mellan 2003 och 2011. Han efterträddes då av partikollegan Dilma Rousseff som efter stora protester och anklagelser om bland annat korruption avsattes 2016. 2017 dömdes Lula till 9,5 års fängelse för korruption. Straffet höjdes sedan till 13 år för att till sist ogiltigförklaras.

2019 tog så Bolsonaro över som president. Under valrörelsen framställde han sig gärna som mot korruption, och han var den ende i sin familj som förutom de minsta barnen inte varit misstänkt för brott. Under sin tid som president har han emellertid snarare underlättat för korruption genom att minska finansieringen till antikorruptionsarbetet samt ökat möjligheten för enskilda statstjänstemän att hemligstämpla dokument. Efter två valomgångar förlorade han mot Lula.

Det kan ha spelat in att den stora tv-kanalen Globo ganska tydligt tagit ställning för Lula. Så förefaller även Reuters ha gjort med till exempel sin hyllningsartikel till Andre Janones – Skicklig på sociala medier och av inhemska medier beskriven som Lulas ”digitala torped”. 

”För att störta den högerextreme Brasilianske presidenten Jair Bolsonaro var Andre Janones tvungen att fördriva ont med ont”, skrev Reuters. Bolsonaro är ingen ängel men är det medias uppgift att välja sida och är han verkligen högerextrem? Politiskt är han ju på ungefär samma ställe som våra kristdemokrater.

Det har också varit sparsamt med rapportering om att Lulas valvinst innebar att både landets valuta och börs gick ner, samt om att oron för att hans politik ska driva landet bankrutt drev upp räntan på statsobligationerna. Det här ser människor, för det är viktigt för dem. Inte minst eftersom staten var konkursmässig när senaten lyfte bort Rousseff. Och det blir en förolämpning när det inte rapporteras.

De lärdomar från såväl Brasilien som USA som torde vara enklast att ta till sig är att när överheten, inklusive media, inte lever upp till förväntningarna, kommer inte heller folket göra det. Antingen för att de tar efter eller protesterar. Det kommer sannolikt bli fler protester i Brasilien.

Per-Ola Olsson är ledarskribent på Svenska Nyhetsbyrån.