I morgon är det sista chansen att rösta i valet till Europaparlamentet. Om du inte redan har gjort det bör du verkligen ta vara möjligheten. Inte för att det är en demokratisk plikt, det är det inte. Det är helt okej med demokratin att man låter bli att rösta. Men det är att förneka sig möjligheten att vara med och påverka en enorm politisk apparat som påverkar väldigt stora delar av våra liv.
Vilka vi väljer att skicka till Bryssel har stor betydelse. Det spelar roll vilket parti och partigrupp de tillhör. Det spelar roll om de är personer som jobbar hårt med att skapa och forma politiska beslut eller om de mest sitter på läktaren och sedan gör omfattande utspel i sociala medier. Det spelar roll om de vill flytta över mer beslutanderätt till EU eller om de kämpar för att behålla den i Sverige.
De partier som bäst kombinerar dessa egenskaper med ett bra politiskt program är de blå, Moderaterna och Kristdemokraterna. Som av en händelse hör båda hemma i den största partigruppen, EPP. Här är fem goda skäl till varför vi behöver fler blå ledamöter i Europaparlamentet.
- Ledamöter som arbetar hårt och formar EU:s politik. Det är inte alla partier och ledamöter som arbetar hårt i Bryssel. Men Moderaterna och Kristdemokraterna gör det. Ett tydligt exempel på detta är Moderaternas förstanamn Tomas Tobé. Han var parlamentets chefsförhandlare i det historiska arbetet med att få till migrationspakten. En process som SVT:s Uppdrag granskning dessutom har gjort en tredelad dokumentär om som släpptes nyligen. Det visar också tydligt hur mycket mer man får för sin röst om man lägger den på hårt arbetande parlamentariker. Utan den ansträngningen spelar det mycket mindre roll vilket politiskt program man har.
- En stram migrationspolitik. Migrationspakten var bra, men var också bara början. Moderaterna, med migrationspaktens arkitekt Tobé i spetsen, jobbar nu för att bygga vidare på detta. Detta innefattar bland annat en nollvision för ekonomisk migration till EU, gränsvakter i Nordafrika samt att alla länder ska kunna sätta egna volymmål. Det är förslag som kombinerar en hållbar migration på rättvisa grunder, bevarar asylrätten, stärker det gemensamma gränsarbetet samt värnar alla medlemsländers rätt att i slutänden själva bestämma över vilka och hur många man ska ta emot.
- Kampen mot den organiserade brottsligheten. Brottsbekämpningen måste kompletteras med en europeisk polisiär verksamhet. M vill komplettera dagens Europol som främst arbetar med underrättelseverksamhet med en självständig spanings- och utredningsverksamhet. Den måste givetvis följa de lagar och regler som gäller i respektive land, men kan bättre fokusera på gränsöverskridande brottslighet vilket är notoriskt svårt för inhemska polisstyrkor. M vill även införa reseförbud för gängkriminella så att de inte med samma lätthet som i dag ska kunna njuta av sina brottsvinster i solparadis.
- Behåll makten över svenska beslut i Sverige. Skogen har blivit symbolen för EU:s överdrivna ambitioner. Få länder på kontinenten har skog som Sverige och Finland har. Andra länder saknar kunskap och förståelse för svensk skog, hur den ser ut, hur den används och vilka fördelar detta för med sig. Det finns ingen logik i att låta länder som kallar varje sammanhopning av fem eller fler olivträd för en skog reglera detta. Detta vet både M och KD. I motsats har S inte lärt sig någonting av misstaget med den sociala pelaren och vill nu i stället reglera rätten till kollektivavtal på EU-nivå. De rödgröna har fortfarande inte lärt sig att det var Sverige som gick med i EI, inte tvärtom. Vill vi behålla våra egna system bör vi hålla dem så långt borta från Bryssel som möjligt. Oavsett om det gäller skog, snus eller arbetsrätt.
- Stärk konkurrenskraften – minska Brysselbyråkratin. EU är ett enormt politiskt maskineri som spottar ur sig regleringar i ett oroväckande tempo. Detta förstör EU-ländernas konkurrenskraft då så mycket energi måste läggas på byråkrati, det är onödigt komplicerat och ofta direkt onödigt. Moderaterna kommer att arbeta för att varje ny regel som ska införas måste föregås av att två regler tas bort. Därtill vill man kombinera miljö- och klimatmålen med mål för tillväxt och konkurrenskraft för att EU inte ska skjuta sig självt i foten. Det är en viktig skillnad mot främst de rödgröna partierna och något som är avgörande för hela EU:s framgångar på sikt.
Ett starkt EU kräver fungerande gränser, konkurrenskraft och starka medlemsstater. Är man överens om detta bör det vara ett enkelt val att lägga en blå röst i urnan.
Se gärna även debatten mellan mig och min kollega på NSD, Veronica Palm, där vi går igenom några av de stora frågorna inför valet. Och är du inte övertygad om att rösta blått kan du gå in och läsa hennes ledare om varför du bör rösta rött. Kanske kan det avgöra frågan. Men gå och rösta, för ett friare och starkare EU.