Från och med nästa hösttermin ska huvudregeln vara att det på varje skola finns ett ordentligt skolbibliotek med utbildad personal, detta enligt en lagrådsremiss som bygger på en överenskommelse mellan Tidöpartierna. Det lämnas alltså utrymme för undantag, vilket är rimligt. Man kan ju exempelvis tänka sig att en liten skola ligger granne med ett stort stadsbibliotek.
Det viktiga är att barn under sin skoltid omges av böcker och får vägledas av vuxna som kan hjälpa dem att först knäcka läskoden och sedan öppna deras ögon för hela det kulturarv som finns i form av det skrivna ordet samt den behållning man får av att läsa god litteratur.
Förekomsten av skolbibliotek gör inte en skola automatiskt till ett läsandets och lärandets tempel. Ett rum med lite böcker räcker inte utan det krävs lärare och bibliotekarier som arbetar läsfrämjande. Kravet på skolbibliotek får inte bli något som skolledare bockar av till minsta möjliga ansträngning och kostnad.
Men med det sagt är detta en uppstramning som jag välkomnar, helt enkelt för att jag tror att det bidrar till att förtydliga vad en skola egentligen är tänkt att vara. Den obligatoriska grundskolan har i många avseenden gått vilse och då krävs det nog att politikerna pekar med hela handen.
Det har under en alldeles för lång tid funnits en föreställning om att en skola kan se ut lite hur som helst. Traditionella klassrum har ersatts av något som snarare liknar ett kontorslandskap med glasväggar, samtidigt som bänkar har bytts ut mot soffgrupper och delade arbetsytor. Denna fysiska förändring har gått hand i hand med att kunskapssynen blivit alltmer förflackad.
Skolbibliotek har förfallit eller försvunnit i takt med att datorer och surfplattor trängt undan böcker och skrivhäften. Ibland har biblioteket dessutom blivit platsen där man placerar anställda som inte har kunnat utföra andra arbetsuppgifter på ett tillfredsställande sätt. Vilken skymf mot alla duktiga bibliotekarier att låta deras arbetsplats bli något slags skolvärldens elefantkyrkogård.
Det kommer alltid att finnas huvudmän som rundar kraven, men tydliga bestämmelser kan förhoppningsvis ändå bidra till att skolbiblioteken blir en fysisk manifestation av den utbildning och bildning som ska vara skolans uppdrag. Vi får dock inte glömma bort att biblioteket bara är en av många stationer på elevernas kunskapsresa.
Jonatan Lönnqvist är sångare och pedagog.