Dags för Moderaterna att börja prata av sig nu

I dag är det 183 dagar kvar till nästa val. Ett halvår om man så vill. Mer tid än så har inte Moderaterna att skärpa sig.

Moderaternas gruppledare Anders Josefsson är en intelligent och trevlig person. Han borde visa det oftare.

Moderaternas gruppledare Anders Josefsson är en intelligent och trevlig person. Han borde visa det oftare.

Foto: Anna Isaksson

Krönika2022-03-12 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

Om man i stället vänder på steken har det gått tre och ett halvt år sedan det förra valet och sedan Moderaterna i Luleå beslöt sig för att hålla Socialdemokraterna under armarna. Partiet har haft tre och ett halvt år på sig att förklara den manövern och bedriva opposition i ett läge där S är historiskt svagt. Man har inte lyckats särskilt väl med något av det. Det är inte utan att vän av borgerlighet blir lite orolig inför valet i höst.

Sedan jag började här för två år sedan har jag fått många mejl om Moderaternas svek. Som har kunnat läsas i veckan är det någonting som alltjämt irriterar en del medlemmar som hade hoppats kunna använda provvalet till att få fram andra kandidater till fullmäktigegruppen. Det är osannolikt att det hade gjort någon större skillnad, men möjligen hade man kunnat få in någon annan. 

Nu spelar det dock ingen roll eftersom provvalen är avskaffade. Nomineringskommittén gör allt jobbet, som en valberedning brukar göra mer eller mindre. Kommittén har dock alltid spelat en stor roll, påfallande sällan speglar de slutliga listorna medlemmarnas vilja så som den uttryckts i omröstningarna. Och det är i någon mening en av partiernas institutionella styrkor. Partiet gör avvägningar av vad som faktiskt tjänar dess syften och agerar utifrån det. 

Det var bristen på sådant ledarskap som öppnade det republikanska partiet i USA för att bli övertaget av Donald Trump. Vi är fortfarande långt ifrån att kunna bedöma de långsiktiga skadeverkningarna Trump har orsakat Republikanerna. Så den spärren om man så vill är inte skadlig i sig. Men Moderaterna i Luleå är enastående usla kommunikatörer. Både internt och externt.

Ur den lokala partiledningens perspektiv gjorde man Luleå en klar och tydlig tjänst när man ingick det valtekniska samarbetet med S. I stället för att S skulle samarbeta med Vänsterpartiet och MP fick den förda politiken oftare jämkas med Moderaterna. Ett slags omvänd januariöverenskommelse helt enkelt.

Problemet för många moderater är förstås att det alltjämt innebär att man hjälper Socialdemokraterna att behålla makten. Något S i Norrbotten inte behöver Moderaterna till. Om inte ens M kan symbolisera hoppet om en bättre politisk framtid, ett Luleå utan S vid makten, ja vem ska då göra det?

En majoritet med enbart moderater är förstås ren science fiction i samtidens Luleå. Så resten av borgerligheten behövs också för att ens kunna ge väljarna en förnimmelse av en doft av förändring. Och där kommer nästa problem. Efter processen som slutade med att M och S ingick en valteknisk samverkan upphörde mycket av kommunikationen mellan M och de övriga borgerliga partierna. Så kan det inte fortsätta.

Samverkan Luleå (C, KD, L och SJVP) är ett rejält nedköp för väljarna jämfört med Alliansen. Ta för all del med Sjukvårdspartiet men svetsa ihop borgerligheten igen. Det ansvaret ligger på alla partierna men kanske främst på M på grund av dess storlek och ambition att leda oppositionen. Blockpolitiken är ett vapen för borgerligheten och för maktskifte. Vem ska rösta på splittrade borgare?

Därtill är Luleås moderater enastående dåliga på väljarkommunikation. Den moderata fullmäktigegruppen är full med intelligenta människor som har intressanta politiska tankar. Men det är helt omöjligt för folk att veta. Det är hart när omöjligt för en vanlig väljare att lista ut vad partiet tycker i frågor på såväl nationell som lokal nivå ens om man följer partiets företrädare på sociala medier. 

Socialdemokraterna i Luleå är historiskt svaga. Mandatperioden har präglats av infekterade strider och bevis på hur lite partiet bryr sig ens om vad de egna medlemmarna vill och tycker. Därtill är Carina Sammeli inte någon som lär kunna locka väljare från andra partier, även till höger, såsom till exempel Niklas Nordström gjorde.

S har alltså en svagare ledare, en sämre position i förhållande till väljarkåren och en politik som fortfarande upplevs köra över folk. Moderaterna borde kunna växa rejält. Men väljarna måste verkligen anstränga sig för att komma ihåg att de finns. Det duger inte. Moderaterna måste ta bladet från munnen och börja prata med väljarna – på alla sätt tillgängliga. Visa att ni vill ta över. Förklara vad ni vill göra i stället. 

Sätt igång den dialogen nu, och låt den fortsätta även efter valet. Det måste bli er nya vardag. Då skulle Moderaterna bli ett rejält hot mot S, ett faktiskt alternativ.  Det är Luleåborna värda.